Sindikati RGZ ponovo pisali premijerki i ministarki Mihajlović: Zaposleni ne smeju da budu taoci neuređenih odnosa između Vlade i RGZ-a

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda u otvorenom pismu premijerki Ani Brnabić zatražili su hitno formiranje Odbora za praćenje i primenu Sporazuma o prekidu štrajka, koji je potpisan u januaru ove godine. Nakon mesec dana štrajk je ponovo pokrenut, jer sindikati tvrde da se Sporazum ne sprovodi, što čelnici Zavoda osporavaju i traže podnošenje krivičnih prijava zbog nepoštovanja Sporazuma. Od ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović predstavnici sindikata zatražili su hitan prijem.

Štrajk u RZG / Foto: Sindikat Nezavisnost RGZ, Fejsbuk

„Osnovno je pitanje zašto još nije formiran Odbor za praćenje i primenu Sporazuma koji je potpisan 21. januara 2019. godine između Vlade Srbije i sindikata RGZ-a? Ovim putem od vas zahtevamo da se po hitnom postupku formira i sazove odbor kako bi utvrdio sve elemente kršenja postignutog Sporazuma”, navode iz sindikata.

U pismu premijerki se konstatuje da se Sporazum između RGZ-a i Vlade Srbije ne sprovodi, da je štrajk legitiman odgovor zaposlenih, u skladu s odredbama Sporazuma, kao i da nema političku konotaciju.

„Kakva je budućnost RGZ-a s rukovodstvom koje krši zakone i sporazume koje garantuje Vlada Srbije i da li ima smisla očekivati povećanje efikasnosti rada RGZ-a ako se primanja zaposlenih vraćaju na nivo 2009. godine”, navodi se u otvorenom pismu premijerki.  

Predstavnici sindikata su od ministarke Mihajlović zatražili da ih hitno primi na razgovor i istakli da navodi direktora o političkoj pozadini štrajka u RGZ-u nemaju nikakvog osnova.

„To je sve plod fikcije i insinuacija usmerenih ka prikrivanju sopstvene neodgovornosti i nesnalaženja u uslovima u kojima ideja o pretvaranju RGZ-a u privredno ili ortačko društvo nije dobila podršku u Vladi Srbije”, kažu predstavnici sindikata.

Kako je istaknuto, „zaposleni u RGZ-u ne smeju da budu taoci neuređenih odnosa između Vlade Srbije i RGZ-a”.

RGZ: Krivične prijave protiv Štrajkačkog odbora zbog kršenja Zakona o štrajku

Republički geodetski zavod zatražio je prekjuče od Državnog prvobranilaštva da podnese krivične prijave protiv rukovodstva Štrajkačkog odbora zbog kršenja Zakona o štrajku.

Čelnici Zavoda su osporili i ranije tvrdnje Sindikata da „nije izvršena korekcija umanjenih januarskih plata zaposlenih”, kao što je dogovoreno.

„Svi zaposleni RGZ imaju pravo na svoju punu zaradu u skladu sa Zakonom o platama državnih službenika i odredbama Sporazuma o prekidu štrajka”, navedeno je u saopštenju koje je potpisao direktor RGZ Borko Drašković.

Istaknuto je da su rukovodioci službi za katastar nepokretnosti u obavezi da poštuju sve propise i Sporazum o prekidu štrajka koji je Vlada Srbije potpisala s predstavnicima sindikata, kao i da je „sramotno da pojedinci pojedinci namerno svojim protivzakonitim delovanjem opstruiraju da zaposleni dobiju svoju zaradu u skladu sa potpisanim Sporazumom sa Vladom Srbije”.

Radnici traže veće plate, povećanje broja zaposlenih…

Zaposleni u više od 110 službi zа kаtаstаr su 24. decembra 2018. obustavili rad nezadovoljni mаnjkom kаdrovа, uvećanjem obima posla i smanjenjem primanja.

Jedinstvena organizacija sindikata i Sindikat „Nezavisnost”, koji su organizatori štrajka, uputili su i otvoreno pismo predsednici Vlade Ani Brnabić tražeći da im pomogne da se, kako navode, stvore uslovi za normalan rad, uz uvažavanje elementarnih prava zaposlenih.

Prema tvrdnjama sindikata, plate zaposlenih u RGZ su bliže minimalcu od 27.000 dinara nego prosečnoj plati od 500 evra. Oni su tada istakli kako žele da ukažu ne samo na loš položaj, nego i na „manjkavosti u sistemu uprave i pravne regulative“, te i da se Zavod uređuje direktivama, ucenama, pretnjama i represijom, zbog čega je neophodno da se uključi Vlada u rešavanje njihovih problema.

Prvi predlog Sporazuma sa Vladom nije bio prihvaćen, jer nije obuhvatao zahtev štrajkača da im bude isplaćena nadoknada za umanjena primanja u 2018. godini. Nekoliko dana kasnije, usledio je još jedan razgovor sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem i predstavnicima Кabineta predsednice Vlade Ane Brnabić, na kome su bili prihvaćeni svi zahtevi štrajkača.

Među najvažnijim su da će svim zaposlenim u RGZ-u od januara 2019. zarada biti uvećana za sedam odsto, kao i da će im biti isplaćena i nadoknada zarada koje su bile umanjene u 2018. godini.

Međutim, mesec dana kasnije, sindikati su optužili rukovodstvo RGZ za, kako su naveli, „grubo i jednostrano kršenje” sporazuma kojim je 21. januara okončan štrajk u tom javnom preduzeću i najavili nastavak štrajka.

Izvor: Beta, Insajder