Siniša Mali: Izgradnja beogradskog metroa mogla bi da počne krajem sledeće godine

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je izjavio da bi izgradnja beogradskog metroa mogla da počne krajem sledeće godine, na Makiškom polju.

Siniša Mali Foto: Ministarstvo finansija

U vreme dok je bio gradonačelnik Beograda, 2018. Siniša Mali  je najavljivao da će prva linija metroa u Beogradu biti izgrađena 2020. godine.

Ministar Mali je o tom projektu razgovarao sa predstavnicima kompanija Power China i Alstom, kao i sa ambasadorima Кine i Francuske Čen Bo i Žan Luj Falkonijem.

Dogovoreno je da se do kraja ove godine usvoje odgovarajući pravni akti, koji će regulisati odnos učesnika u projektu, i biti osnova za sve dalje aktivnosti koje će se sprovoditi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prema postojećim dogovorima, francuska strana biće zadužena za elektromehaniku, dok će kineska strana da se bavi građevinskim radovima na izgradnji metroa.

Kako je saopšteno, francuska kompanija Ežis trenutno radi na studiji izvodljivosti, a u narednim danima biće održan sastanak s njihovim predstavnicima, kako bi se, u odnosu na dinamiku izrade studije, planirali dalji koraci na projektu.

Na sastanku je dogovoreno i da je neophodno da se u što kraćem periodu završi struktura finansiranja projekta, u kojoj će učestvovati francuske i kineske banke, ali i druge međunarodne finansijske institucije.

Кompanija Ežis je prethodno uradila studiju u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijardi evra, a druge linije 2,2 milijarde evra.

Studija Ežisa je predvidela da prva linija beogradskog metroa ide od Železnika do Mirijeva (prva faza do Pančevačkog mosta) u dužini 21,3 kilometra sa 23 stanice i druga linija od Mirijeva do Zemuna, duga 19,2 kilometra sa 20 stanica.

Mihajlović sa "Alstom grupom" o izgradnji metroa u Beogradu

I ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je s potpredsednikom "Alstom grupe" Filipom Delerom i direktorom razvoja ove kompanije Nikolom Andrijeom o izgradnji beogradskog metroa.

Ona je podsetila na važnosti projekta i na činjenicu da je u maju ove godine potpisan Sporazum o donaciji između Vlade Francuske i Vlade Srbije u ukupnom iznosu od 8,3 miliona evra i dogovorena procedura za realizaciju donacije te da je u toku izrada studije izvodljivosti za koju je u julu potpisan komercijalni ugovor i koju izrađuje kompanija "Ežis".

Početkom februara ove godine Skupština Srbije usvojila je poseban zakon (leks specijalis) kako bi ubrzala izgradnju važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i auto-putevi, kao i rekonstrukcija pruga.

U ovom zakonu navodi se i da se će se za sve ove projekte primenjivati Zakon o javnim nabavkama osim ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno kao i da u hitnim slučajevima Vlada može doneti odluku da se za izbor strateškog partnera ne primenjuju pravila o tenderu.