Siniša Mali na pitanje Insajdera o nastavku finansiranja Er Srbije iz budžeta: Razlog je razvoj turizma (VIDEO)

Prema ugovoru s Etihadom država je bila u obavezi da bespovratno ulaže sredstva u Er Srbiju do kraja 2016, ali je finansiranje ove kompanije nastavljeno i u 2017. Ministar finansija Siniša Mali, koji je do imenovanja na tu funkciju bio i predsednik Nadzornog odbora Er Srbije, kaže da je takvu odluku donela Vlada. Kao obrazloženje za to što je država nastavila sa finansiranjem Er Srbije, ministar finansija navodi „razvoj turizma“, odnosno ulaganje u letove za Severnu Ameriku.  

Siniša Mali

Kako je Insajder već objavio, osnov za nastavak finansiranja Er Srbije tokom 2017. pronađen je u Strategiji za razvoj turizma, a samo po ovom osnovu kompaniji je prošle godine isplaćeno čak 12 miliona evra. Na pitanje novinara zbog čega se Er Srbiji i dalje daje novac iz budžeta iako je ta obaveza prestala na kraju 2016, ministar finansija Siniša Mali se upravo poziva na tu Strategiju.

„Strategija turizma Vlade Srbije koja je usvojena do 2025. podrazumeva podršku onim aktivnostima i idejama, onim projektima koji doprinose razvoju turizma u našoj zemlji. Er Srbija je ona koja je na osnovu odluke Vlade bila ta koja treba da razvije Severno američko tržište kao najbogatije i najvažniji tržište za nas. Od kada su krenuli letovi za Njujork vi imate preko 150. 000 putnika koje je Er Srbija prevezla. I upravo na ovaj način mi dajemo podršku ER Srbiji“, rekao je ministar finansija.

Na pitanje ko je doneo odluku da se po osnovu Strategije uplati novac iz budžeta Er Srbiji, a s obzirom na to da je iz Ministarstva trgovine i turizma za Insajder juče rečeno da oni nisu opredelili ta sredstva i da nisu isplaćena sa njihovog računa, ministar finansija kaže: „ Odluku o tome je donela Vlada Republike Srbije. Ministarstvo je samo deo toga, i upravo se odnosi na razvoj turizma koji je za nas veoma važan. To je od ključnog značaja s obzirom na relativno malo ulaganja, a ogroman doprinos i prihod koji ostvarujete od toga“, rekao je Mali.

Iako Strategija, po kojoj je država finansirala Er Srbiju sa 12 miliona evra prošle godine, važi do 2025. godine, ministar finansija Siniša Mali tvrdi da to ne znači da će država narednih sedam godina po tom osnovu finansirati Er Srbiju. 

„Ne, svake godine ćemo videti kako napreduje taj let ka Njujorku, odnosno kako napreduje ta strategija koja je vezana za razvoj Severno- američkog tržišta“, tvrdi Mali.

U finansijskim izveštajima Er Srbija je prikazala prihod od donacija države u ukupnom iznosu od 20 miliona evra. Imajući u vidu da je Er Srbija 2017. godinu završila sa 15,7 miliona evra neto dobiti, jasno je da bi bez ovih davanja, koja kompanija prikazuje kao prihod, Er Srbija četvru godinu za redom završila u minusu. Ministar finansija, međutim, ima drugačije viđenje ovih podataka.

„Sastavni deo strategije Vlade Republike Srbije je strategija turizma i da se podrži ono što doprinosi razvoju turizma. U ovom slučaju to je let ka Severnoj Americi. Da nema te podrške ne bi bilo ni leta. Dakle, ne biste imali ni trošak samim tim. Rezultat na poslovanje Er Srbije bi bio neutralan, dakle, imali biste istu dobit kao što imate sad“, kaže Mali.

Dok ministar finansija navodi da se sve radi po ugovoru koji je „Vlada Srbije objavila na sajtu“ , činjenica je da se prema okvirnom ugovoru o transakciji koji je sa Etihadom potpisan u avgustu 2013. godine, država Srbija obavezala da bespovratno ulaže u kompaniju Er Srbija naredne tri godine, odnosno samo do kraja 2016.

U kompaniji Er Srbija država Srbija ima 51 odsto vlasništva, dok 49 odsto ima kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.