Siniša Mali na pitanje Insajdera: Završni računi budžeta biće dostavljen Skupštini kad DRI uradi reviziju (VIDEO)

Dokument na osnovu kojeg bi se tačno znalo koliko je i na šta svako ministarstvo u prethodnoj godini trošilo novac svih građana nedostupan je javnosti već četiri godine jer Vlada Srbije uporno ignoriše zakonsku obavezu da usvoji završni račun o budžetu. Na pitanje Insajdera zašto Vlada ne ispunjava svoju zakonsku obavezu, ministar finansija Siniša Mali tvrdi da će to učiniti nakon što Državna revizorska institucija izvrši reviziju tih računa. Istovremeno, ministar nije dao objašnjenje zašto se zakon krši.

Siniša Mali

“Tražio sam od DRI da urade reviziju tih završnih računa pre nego što budu upućeni u Skupštinu Srbije. Kada DRI završi svoj deo posla, i to ćemo da učinimo”, rekao je Mali.

Na konstataciju novinara Insajdera da je Vlada po zakonu obavezna da uradi svake godine, ministar nije dao objašnjenje.

“Odgovorio sam na to. Čim DRI uradi svoje deo posla, mi ćemo te izveštaje uputiti u Skupštinu Srbije”, ponovio je Mali.

Na ovaj način, ukinut je još jedan mehanizam kontrole trošenja novca iz državne kase, a građanima poručeno da nemaju pravo na informaciju o tome na koji način je vlast, u njihovo ime, raspolagala njihovim novcem.

To znači da zakon ne krši samo Skupština koja zakon o završnom računu nije usvojila od 2002. već ga već tri godine krši i Vlada Srbije. Naime, čak iako se o završnom računu nije izjašnjavao parlament, on je nakon što ga usvoji Vlada postajao javni dokument u koji svi mogu da imaju uvid.

Na ovu činjenicu podsetio je nedavno i predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović.

Fiskalni savet: Završni račun budžeta nedostupan javnosti od 2014.

Kako je naveo Petrović, zakonska obaveza usvajanja Zakona o završnom računu nije poštovana od 2002. godine, ali je taj dokument bar bio dostavljan Skupštini Srbije sve do 2014. godine. 

„Na taj način je taj dokument bio javan, odnosno dostupan javnosti. Od 2015. Ta praksa je prekinuta, i od tada ne znamo kako je svako ministarstvo pojedinačno trošilo novac", rekao je Petrović.

Osim toga, kako je dodao, javni uvid u dokument o izvršenju budžeta je još važniji imajući u vidu da se od 2016. fond za tekuće budžetske rezerve povećao čak četiri puta. Reč je o sredstvima koja Vlada može da raspoređuje mimo usvojenog budžeta.

„To će i u 2019. biti oko 50 milijardi dinara i taj novac će se iz tekućih budžetskih rezervi raspoređivati bez rebalansa budžeta. Od kada nema rebalansa, a novac se dodeljuje iz budžetskih rezervi, mi ne znamo koliko je ko stvarno potrošio. Time je dodatno umanjenja transparentnost trošenja budžetskih sredstava", upozorio je predsednik Fiskalnog saveta.

Izvor: Insajder