Siniša Mali o ekonomskim merama Vlade: Privrednici od ponedeljka mogu da se prijave za pomoć države

Na sednici Vlade Srbije usvojen je pravni okvir za sprovođenje ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa kovid19, a od ponedeljka svi zainteresovani mogu da se prijave za te pomoć predviđenu merama, i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavaju, rekao je ministar finansija Siniša Mali. On je dodao da se od maja očekuje prva isplata minimalaca.

Siniša Mali i Marko Čadež Foto: Vlada Srbije

Usvojena je Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid19.

„Što se tiče odlaganja poreza na dobit i doprinosa za zaposlene i akontacije poreza na dobit - svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste pogodnosti ukoliko nisu od 15. marta pa do danas otpustili više od 10 odsto radnika”, rekao je ministar finansija Siniša Mali na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio mere Vlade.

On je dodao da je takva uredba doneta jer je cilj da se održi svako radno mesto.

„Naža želja je bila da se privrednici uz što manje muka automatski prijavljuju za ove mere, na obrazac poreske prijave se upiše 4.1.2021. tako se automatski odlažu plaćanja”, objasnio je Mali.

On je naveo da je cilj da se sve završi do kraja aprila, a da se od maja isplate prvi minimalci.

„Za one privredne subjekte koji imaju novca i koji svojim zaposlenim isplaćuju plate i deo plate, minimalac je dodatak na platu. Za one koji nemaju da isplate ni minimalac, ono što država pomaže je plata", rekao je Mali.

Dodao je, da osim popunjavanja poreske prijave, da privrednici treba da na portalu E-uprave odrede u kojoj banci žele da pomoć države uplati.

„Onaj ko koristi mere u periodu od tri meseca nakon poslednje isplate ne sme da smanjuje broj zaposlenih za koje je tražio pomoć od države. Tako se smanjuje prostor za zloupotrebe”, dodao je Siniša Mali.

Što se tiče jednokratne pomoći od 100 evra svim građanima, ministar je rekao da je država rešila da to bude u novcu.

Novac će biti ispaćen „na račun u najkraćem mogućem periodu nakon ukidanja vanrednog stanja”, rekao je ministar uz opasku da onaj ko kaže da ta mera nije dobra „ne poznaje Srbiju”.

Govoreći o kritikama Fiskalnog saveta, Mali je naveo da ne dele mišljenje.

„Ne delimo isto mišljenje po pitanju tih 100 evra. Imate mere za preduzetnike, mala srednja velika preduzeća, morate da nađete meru i za svakog građanina”, rekao je ministar finansija.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao da je da se razmišlja o i otvaranju fonda u koji bi oni građani koji ne žele tih 100 evra mogli da ih preusmere za one kojima je potrebnije.

Vlada je usvojila i Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom kovid19, kao i Uredbu o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

Ministar Siniša Mali pozvao je privrednike da uzmu kredite od Fonda za razvoj.

„Krediti koje Fond daje su krediti na period od 36 meseci sa grejs periodom od devet do 12 meseci, kamatna stopa jedan odsto i krediti se vraćaju i daju u dinarima“, rekao je ministar ocenjujući da je ovo izuzetno povoljno.

Kako je istakao, minimalni iznos kredita za privredna društa je milion dinara, za preduzetnike 200 hiljada dinara, a maksimalna 10 miliona dinara, za mala preduzeća 40 miliona dinara, a za srednja 120 miliona dinara, dakle milion evra i osnovni uslov je zadržavanje zaposlenih.

„Minus evenutalnih 10 odsto, za koje možemo da budemo fleksibilni“, istakao je Mali.

Govoreći o trećoj usvojenoj uredbi, Mali je rekao da je uvedena i treća vrsta pomoći u vidu korporativnih obveznica.

„Umesto da traje 72 dana, postupak će trajati samo 17 dana. Umesto da košta 80.000 evra i više, ceo postupak će koštati nešto više od 10.000 evra“, istakao je ministar finansija.

Dodao je da ne bi isključio ni učešće države u ovakvim poslovima pozivajući privredne subjekte da učestvuju u ovom poslu.

„Vidno je da kapitala i novca ima i da je relativno jeftin u celom svetu. Evo šanse da se ovaj oblik finansiranja iskoristi u potpunosti“, rekao je Mali.

Mali je rekao da je vrednost paketa ukupno 608,3 milijarde dinara.

Izvor: Insajder