Siniša Mali: Prijava za isplatu 100 evra od 15. maja onlajn ili preko kol centra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Vlada na današnjoj sednici usvojila rebalans budžeta za 2020. kao i Uredbu koja detaljnije objašnjava i uređuje isplatu 100 evra svim punoletnim građanima. Kako je objasnio, penzionerima i građanima koji primaju socijalnu pomoć automatski će leći ovaj iznos do 15. maja, dok bi ostali za isplatu morali da se prijave ili preko portala Uprave za trezor ili preko kol centra.

Siniša Mali

„Ostavljate ime, prezime, jmbg, broj lične karte, i račun na koji želite da vam legne novac. Mi ćemo do 15, 20. juna u potpunosti završiti proceduru isplate ovih 100 evra svim građanima koji to budu želeli”, objasnio je Siniša Mali.

On je pozvao građane da masovnije koriste onlajn prijavu, a onim građanima koji nemaju račun u banci, kako je dodao, Vlada Srbije će otvoriti račun na koji će uplatiti novac.

Na današnjoj sednici, kako je dodao, pored rebalansa buždeta i Uredbe usvojen je i ugovor između Vlade i poslovnih banaka koji omogućava privrednicima, mirko, malim i srednjim preduzećima garantnu šemu od dve miljarde evra.

"Sada je potpuno pravno uređena garantno šema i taj novac je na raspolaganju. To je novac koji je garantovan od Vlade i usmeren za vašu likvidnosti. Iskoriste taj novac kako bi iz krize što pre izašli", poručio je ministar Siniša Mali.

Naveo je i da rebalans buždeta sadrži celokupan iznos od 5, 1 milijardu evra kao paket ekonomske pomoći privredi Srbije i građanima.

Kako je rekao, posle rebalansa deficit budžeta iznosiće 6,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a javni dug će biti manji od 60 odsto BDP-a.

"U rebalans su uključena i izdvajanja od dve milijarde dinara za podelu 400.000 vaučera za odmore u Srbiji, kao i 3,3 milijarde dinara za izgradnju Moravskog koridora", rekao je Mali.

Po proceni Vlade Srbije, kako je rekao, u 2020. godini će pad BDP-a u Srbiji biti 1,8 odsto, iako je Međunarodni monetarni fond predvideo pad od tri odsto.
Originalnim budžetom za 2020. godinu bili su predviđeni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi od 1.334,7 milijardi dinara, tako da bi deficit iznosio 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

Budžet je bio planiran na osnovu procene da će rast BDP u 2020. godini biti četiri odsto, a da će inflacija iznositi dva odsto, dodao je.

Izvor: Insajder