Siniša Mali: Prijavljivanje građana za direktnu pomoć počinje 28. aprila

Ministar finasija Siniša Mali izjavio je danas da će prijava građana za direktnu pomoć države u iznosu od 60 evra početi 28. aprila.

Siniša Mali Foto: Srđan Ilić

On je za TV Prva rekao da će isplata novčane pomoć u vreme pandemije za sve punoletne građane koji se prijave, po 30 evra, biti u maju i u novembru ove godine.

"To važi za sve državljane Srbije, a predviđeno je i dodatnih 50 evra za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju jer će automatski dobiti uplate. Prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja", rekao je Mali.

Ministar je istakao da će pomoć od 100 evra dobiti svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok nezaposleni koji tamo žive mogu očekivati dodatnih 100 evra.

Mali je naveo da se razmišlja i o dodatnoj pomoći nezaposlenima u centralnoj Srbiji, te da će narednih dana biti doneta odluka.

On je podsetio da država nastavlja da pomaže građanima i privredi, radi očuvanja postignutih rezultata, te da će u okviru trećeg paketa pomoći, za šta je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobiti i velika preduzeća.

"Reč je o ukupno 1,5 miliona zaposlenih, svako od njih će dobiti za tri meseca ukupno 48.000 dinara od države. Dodatno ćemo pomoći i turizmu, oni će pored ove pomoći dobiti dodatnu celu minimalnu zaradu, a osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici", naveo je ministar.

Treći paket pomoći, kako je naveo Mali, predviđa podršku i sektoru prevoza putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica.

"Ovom merom, autoprevoznici će dobiti 600 evra po autobusu, a registrovano je 6.125 autobusa za koje je moguće ostvariti ovu vrstu pomoći", rekao je on.

Ministar finansija je podsetio da deo paketa mera ekonomske pomoći čini i garantna šema za kredite, za šta je obezbeđeno 500 miliona evra za nastavak postojeće, kao i dodatnih 500 miliona evra, što će privredi omogućiti povoljne pozajmice za koje država garantuje.

On je rekao da Srbija beleži odlične rezultate po pitanju ekonomije, što, kako kaže, potvrđuju i podaci o stopi rasta u prošloj godini i ponovio da je naša zemlja zabeležila najbolje rezultate Evropi.

„Nikada se nije dogodilo da smo najbolji u ekonomiji na celom kontinentu. I kao što vidite, mnoge druge zemlje, koje su razvijenije od nas, pale su mnogo više. Važno je da napomenem i da smo u 2020. godini imali stopu nezaposlenosti od devet odsto, koja kontinuirano pada i pored pandemije virusa korona, najteže ekonomske krize. Podsetiću da je 2013. godine, stopa nezaposlenosti u našoj zemlji bila je 25,9 odsto“, rekao je Mali gostujući u jutarnjem programu TV Prva, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.