Siniša Mali: U budžetu za narednu godinu 330 milijardi dinara samo za kapitalne investicije

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je država Srbija ove godine "veoma snažno reagovala" i da kao pomoć privredi opredelila preko šest milijardi evra, čime je uspela da je spase domaću privredu u vreme epidemije koronavirusa.

Siniša Mali Foto: Srđan Ilić

Siniša Mali je za RTS izjavio da će u narednoj godini u fokusu biti kapitalne investicije, za šta se planira 330 milijardi dinara, 5,5 odsto BDP, što je, prema njegovim rečima, takođe usmereno na podsticaj razvoja privrede.

"Sve što država ulaže u puteve i infrastrukturu, sve javne investicije, podstiču i privredne investicije, pogotovu strane direktne investicije. Naredne godine sve što imamo od resursa ići će u kapitalne investicije", rekao je Mali.

Na pitanje odakle će se naći novac za te investicije, ministar je rekao da novac za to već postoji u budžetu i da je obezbeđen.

Od 1. januara najavio je povećanje penzije za 5,9 odsto, minimalne cena rada za 6,6 odsto, ali i povećanje plata u javnom sektoru.

Istakao je da će od 1. januara pet odsto povećanje plate dobiti medicinski radnici, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja dobiće od 1. aprila.

Potvrdio je i da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

Ministar finansija je rekao da je država izašla "sa ogromnim paketom mera" pomoći privredi u vreme epidemije, ističući da je isplatila pet minimalnih zarada za privatni sektor u ovoj godini.

Dodao je da  ne isključuje moguć da dođe do isplate minimalnih zarada ni u idućoj godini, ali je rekao da neće biti "prolongiranja plaćanja poreza".

"U ovom trenutku nema potrebe za tim. U narednoj ćemo videti kako će se kretati svetska ekonomija", reko je on i dodao da javni dug novim budžetom jeste povećan, ali da nije pređeno 60 odsto BDP.

Budžet za 2021. godinu sutra će se naći pred poslanicima Skupštine.

Izvor: Beta, Insajder