Sinod SPC zahteva prekid zabrane kretanja na Uskrs zbog liturgije; Gojković: Šta je veća ljubav prema bližnjem nego ne nauditi mu

Uprkos restriktivnim merama Srbije u borbi protiv koronavirusa i brojnim apelima epidemiologa da se izbegavaju soocijalni kontakti, pa i propisane mere Vlade po kojoj se zabranjuje okupljanje više od dve osobe Srpska pravoslavna crkva ne odustaje od zahteva da se vernicima omogući prisustvo liturgiji na Uskrs.

Pravoslavna crkva ilustracija

Sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je danas od državnog vrha da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs, kako bi, kako je saopšteno, pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na svoj najveći praznik.

Sinod je predložio da ta zabrana bude prekinuta u periodu od pet do deset časova u nedelju, 19. aprila.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je na današnjej konferenciji za novinare rekao da razume sveštenstvo i vernike koji bi želeli da na tradicionalni način obeleže Uskrs.

Ipak, apelovao je na sve da ipak poštuju savete lekara i epidemiologa.

"Država je od samog početka zauzela jasan i precizan kurs da će u kriznoj situaciji slušati isključivo struku. U ovom trenutku medicinska struka i zdravstveni radnici i svi koji su uključeni u Krizni štab i koji su na prvim linijama odbrane jednostavno apeluju da smanjimo što više kontakte i da se u najvećoj mogućoj meri socijalno distanciramo", rekao je Gojković.

Gojković je dodao da nije teolog, ali da lično misli da je važna jedna od božijih zapovesti.

"Ljubi bližneg svoga kao sebe samoga, a gde ćete veću ljubav prema bližnjem nego da mu ne naudite", rekao je on.

Sinod je danas uputio izraze bratske ljubavi i solidarnosti sa mitropolitom Amfilohijem, kao i ogorčenje zbog postupaka vlasti Crne Gore prema njemu.

Amfilohije i njegovi saradnici privedeni su u nedelju na informativni razgovor u Centar bezbednosti u Podgorici pod optužbom da su služeći liturgiju u manastiru Zlatica i ispred Sabornog hrama prekršili mere za sprečavanje širenja korona virusa, a nakon što je o tome obavešten tužilac oni su pušteni.

Iako je u više navrata saopštila da se pridržava propisanih mera, fotografije s verskih obreda dokumentuju da su pojedini postupci SPC tokom pandemije bili upitni.  SPC je na kritike odgovarala optužbama nazivajući ih klevetničkom hajkom.

"Pojavili su se, međutim, nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova, da bi u rezultatu, njihovi i njima skloni mediji krenuli u orkestriranu klevetničku hajku protiv SPC", saopšto je Sinod.

Najpoznatiji slučak je bilo pričeđće iz iste kašike, u Novom Sadu, kada su iz Crkve odgovorili da se tako radi već dve hiljade godina, da je to isključivo stvar autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva. Dodali su i da se niko ne pričešćuje prinudno već dobrovoljno i da je nerazumno i zlomanerno da oni koji ne idu u crkvi i ne pričešćuju se od crkve očekuju da crkva to uskrati svojim vernicima.

"To proglašavaju kršenjem obavezujućih instrukcija državnih vlasti, što je čista laž, budući da se država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete liturgije i drugih crkvenih bogosluženja", navodi Sinod u saopštenju.

Članovi Kriznog štaba nisu jasno osudili postupke Srpske pravoslavne crkve.

Predrag Kon je tako, komentarišući pričešća, rekao da mu je teško da o tome govori, ali da je jasno koje su vanredne mere i da to svakako može biti način prenošenja infekcije.

„Godinama se priča o tome da li to može biti način prenošenja infekcije. Svaki epidemiolog će vam reći da je to rizik. Što se tiče nekih pokušaja kao što se vidi u Ruskoj pravoslavnoj crkvi da se utapa u alkohol, to je jedan pokušaj, to nije dovoljno, ali je bolje nego bez ičega. Jasno je da očekujemo od SPC, pa čak i njenog patrijarha da vrlo jasno da uputstvo svom sveštenstvu i svojim vernicima“, rekao je Kon.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve nije prekinuo liturgije i pričešća, jer, kako su saopštili, to je stvar oko koje se ne može raspravljati, „ona predstavlja osnovu naše vere u Boga“, ali je pozvao vernike starije od 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove.

SPC je tvrdila da će primeniti preporuke Vlade Srbije da se u cilju suzbijanja širenja koronavirusa „verski obredi u verskim objektima i na otvorenom prostoru vrše bez prisustva vernika“, kao i da se o terminu pričešća u svom domu vernici blagovremeno dogovore sa svojim parohom.

Među zaraženima koronavirusom ima sveštenika, a među preminulima je i jedan episkop SPC. Prošle nedelje vernici su proslavili Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, a verski obredi - pa i oni koje je papa Franja služio u Vatikanu, održavani su bez vernika uz direktan prenos. 

Izvor: Insajder