Skot: SAD budno prate dijalog Beograda i Prištine i ako treba tu su da pomognu

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas da SAD s velikim interesovanjem prate dijalog Srbije i Kosova, ali je istakao da se taj dijalog vodi uz posredovanje Evropske unije.

Kajl Skot

“Ukoliko se neko obrati za pomoć, SAD su tu da pomognu”, rekao je američki ambasador na pitanje novinara o tome da li će se Amerika uključiti u dijalog Beograda i Prištinie i napomenuo da se taj dijalog vodi uz posredovanje Evropske unije.

Skot je rekao da Amerika želi da dođe do dogovora između Srbije i Kosova i da taj dogovor treba da bude trajan. On je dodao da se Zapad zalaže za kompromisno rešenje.

Ambasador SAD takođe je je dodao da "Amerika ne vrši pritisak na Srbiju" da prizna Kosovo, i da smatra da Srbija treba da "nađe svoj put" i dogovori se s Kosovom o statusu.

"Ne vidim pritisak da Srbija radi jednu ili drugu stvar. Ali, EU je rekla da treba da dođe do nekog rešenja o statusu Kosova jer oni neće da uvoze problem u svoj savez", rekao je Skot u Ministarstvu prosvete tokom uručenja računara.

 Upitan šta će se desiti ako se u dijalog izmedju Srbije i Kosova uključi Rusija, Skot je rekao da "ukoliko učesnici u dijalogu misle da je potrebno uključiti još nekog, to je onda njihov izbor". 

Američki ambasador je još dodao da Srbija treba da nađe dogovor s Kosovom o statusu, i naglasio da to šta će biti na kraju, zavisi od Kosova i Srbije.

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, razgovaraće danas u Briselu o sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine i o normalizaciji odnosa. I Tači i Vučić na pregovore dolaze nakon poseta SAD.

U više navrata tokom zastoja u dijalogu pominjano je insistiranje Prištine da se SAD uključe u dijalog kao posrednik, ali bi, kako je naveo Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, u tom slučaju Beograd insisitrao i na Moksvi kao jednom od posrednika.

Izvor: Beta, Insajder