Skupština Kosova traži prekid pregovora s Beogradom do povratka Haradinaja

Skupština Kosova usvojila je danas sa 78 glasova "za" i jednim "protiv" rezoluciju o bezuslovnom oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u postupku koji se protiv njega vodi u Francuskoj, povodom zahteva Srbije za izručenje na osnovu optužnice za ratne zločine izvršene na Kosovu 1998. i 1999.

Skupština Kosova

Šef Poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj je, predlažući rezoluciju, istakao da je postignuta saglasnost svih poslaničkih grupa o tekstu rezolucije.

U njoj se pored bezuslovnog oslobađanja Haradinaja zahteva da se dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa zamrzne do oslobađanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo.

Takođe se zahteva da Vlada od EU traži da obaveže Srbiju da poništi sve naloge za hapšenje građana Kosova koje je prosledila Interpolu.

Vlada treba da preduzme sve potrebne mere i da traži oslobađanje Haradinaja.

Šef Poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauk Konjufca je rekao da je predlog rezolucije usvojen usaglašavanjem, ali da je stav Samoopredeljenja bio da se dijalog Kosova i Srbije zamrzne do povlačenja svih poternica Srbije za građane Kosova.

Haradinaj je priveden 4. januara na aerodromu Bazel-Miluz-Frajburg, na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. O njegovom izručenju treba da odluči sud u francuskom gradu Kolmaru.

Izvor: Beta