Skupština raspravlja o izmenama Zakona o sudijama

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju amandmane na izmene Zakona o sudijama koje je predložio je šef Poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović.

Skupština ilustracija

Od 33 podneta amandmana, Odbor za pravosuđe prihvatio je samo amandman poslanika Jedinstvene Srbije da zakon stupi na snagu, ne osam dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku, već sutradan.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o sudijama predviđeno je da se predsednici sudova ubuduće biraju na četiri godine uz mogućnost da još jednom budu izabrani na tu funkciju.

Dosadašnjim zakonskim rešenjima predsednici sudova birani su na period od pet godina i nisu mogli ponovo da budu izabrani na tu funkciju.

Dopunama tog zakona predviđeno je i da predsedniku suda koji u toku mandata navrši radni vek sudijska funkcija i funkcija predsednika suda prestaju istekom mandata predsednika suda.

Predstavnici opozicionih partija optužili su vladajuću koaliciju da se izmene donose zarad pojedinaca, a da ovakav predlog otvara vrata zloupotrebama i jačanju pritisaka izvršne vlasti na sudstvo.

Nakon rasprave o amandmanima na Predlog izmena i dopuna Zakona o sudijama, poslanici bi trebalo da se izjasne o kandidatima za tužioca za ratne zločine. Vlada Srbije predložila je 20. aprila Parlamentu dva kandidata za novog tužioca za ratne zločine - Milana Petrovića i Snežanu Stanojković - a na tu funkciju će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika.