Skupština Srbije usvojila izveštaj o Kosovu; Vučić: Razumem težinu situacije, želim da imate poverenja u mene

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Izveštaj Kancelarije Vlade o Kosovu sa 145 glasa za i četiri protiv. Nije glasalo 13 poslanika. Usmeno predstavljanje izveštaja predsednika Aleksandra Vučića i rasprava o izveštaju trajala je dva dana, ukupno 13 sati.

Posebna sednica o Kosovu / Foto: Srđan Ilić

Vučić je danas upozorio građane na to da je predsednik Kosova Hašim Tači pozvao Albaniju na ujedinjenje, što znači, kako je rekao, da žele da uspostave albansku granicu prema Srbiji na Kopaoniku.

„Dakle, granica velike Albanije može i u narednih nekoliko dana da nam se pojavi na Kopaoniku, zahvaljujući i Srbima koji su im pomagali u tome, a moj odgovor njima je – neće biti takve velike granice na Kopaoniku. Razumem potpuno težinu situacije. Želim da imate poverenja u mene kao predsednika Srbije da ćemo svaku vrstu naređenja koju budem izdao mnogo puta promisliti, ali ono što vam garantujem to je da, ako dođe do eskalcije sukoba i ako dođe do daljih napada na spski narod i srpski živalj… sve što mogu da vam kažem – Srbija će pobediti“, poručio je predsednik Srbije, ističući da o tim pretnjama nije pričao prvog dana rasprave o Kosovu u Skupštini, kako mu zlonamerni i svi oni “junaci koji su ga optuživali za izdaju” ne bi spočitavali da skuplja političke poene.

Aleksandar Vučić na posebnoj sednici o Kosovu / Foto: Srđan Ilić

„Upad specijalnih snaga na sever Kosova omogućen Briselskim sporazumom“

Đorđe Vukadinović, poslanik opozicione poslaničke grupe Nova Srbija – Za spas Srbije je naveo da je upad specijalnih snaga na sever Kosova omogućen Briselskim sporazumom koji je potpisala aktuelna vlast, predvođena SNS-om, a Vučić mu je odgovorio da „dezinformiše javnost s političkom namerom“.

„Briselskim sporazumom smo spasili ono što se moglo spasiti i zaštitili smo srpski narod na Kosovu. Suština Briselskog sporazuma je da smo mi spasavali šta se može spasiti i spasili srpski narod, a da ništa suštinski nismo izgubili. Tačno je da ta policija radi u okviru kosovskog tzv. legalnog sistema, ali ranije nismo imali nikakvu policiju, već su ROSU i ostali mogli da vršljaju kako hoće“, naveo je Vučić.

On je dodao da zahvaljujući briselskom okviru Srbija može istog trena da traži povlačenje policijskih snaga ROSU iz srpskih opština.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak upitao je predsednika zašto se ne ide na promenu Ustava, kako bi se taj dokument usaglasio sa faktičkim stanjem na Kosovu, jer bi „ po slovu aktuelnog Ustava, trebalo angažovati sve policijske i vojne snage, otići u Prištinu uhapšiti Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja i ugušiti pobunu na delu teritorije Srbije“.

Čedomir Jovanović i Nenad Čanak na posebnoj sednici o Kosovu / Foto: Srđan Ilić

Odgovarajući Čanku, Vučić je naveo rekao je da je skeptičan prema ideji organizovanja „Rambujea 2“ ili neke velike mirovne konferencije na kojoj bi se rešavalo kosovsko pitanje, jer bi takav skup Srbiju doveo u nemoguću poziciju.

„Plašim se da bi nam na tom skupu iza zatvorenih vrata bilo ponuđeno veoma malo i nedovoljno, kao i da nećemo moći ni na koji način da kažemo da ne ispunjava najniže zahteve srpske strane“, rekao je Vučić i dodao da bi takav skup okupio više različitih zapadnih sila koje sem nezavisnosti Kosova, najviše interesuje kako da se osigura integritet BiH.

Predsednik je naglasio da su pregovori sa Albancima u ćorsokaku jer prištinska administracija nijednog sekunda nije želela kompromis, jer je njima jedini cilj da se prizna Kosovo na celoj teritoriji i da nisu spremni na suštinski kompromis.

Današnju sednicu obeležilo je obraćanje predsednika u kojem je poslanike i javnost obavestio o tome da je na Kosovu sprovedena akcija kosovske policije u kojoj su uhapšeni policajci srpske nacionalnosti, što je Vučić ocenio kao kriminalizaciju Severa Kosova i napad na srpski narod. S druge strane, kosovska policija i tužilaštvo su naveli da je u pitanju akcija policijske unutrašnje kontrole, a da je 13 uhapšenih policajaca osumnjičeno za šverc i krijumčarenje. 

Kosovsko tužilaštvo i policija: Akcija i hapšenja na Kosovu rezultat jednogodišnjeg rada policijske unutrašnje kontrole

Tokom velikog dela današnje sednice, koja je počela oko 10.30, a završila se nešto posle 17 časova, predsednik je govorio o policijskoj akciji na Kosovu.

On je poslanicima i javnosti rekao da je razgovarao sa briselskom administracijom i da su velike sile reagovale na dešavanja u Zubinom potoku i, kako je rekao, navele da ta akcija nema nikakve veze sa borbom protiv korupcije.

„Ovo je jedna dobra vest, rekoh ja – Srbija će pobediti“, naveo je predsednik i dobio aplauz prisutnih poslanika.

„Posle današnjeg napada stvari neće biti iste“

Posle današnje sednice parlamenta Vučić je novinarima u holu izjavio da će posle današnje akcije kosovske policije na severu Kosova, Srbija imati drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima ali i prema onima koji su se kako je rekao, "danas pravili blesavi" u vezi te akcije.

"Današnja dešavanja pokazuju kakve su namere albanskih vlastodržaca i onih koji ih podržavaju. Posle današnjeg napada, stvari neće biti iste i nećemo sutra reći 'puj pike, ne važi'. Biće drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima i onima koji su se danas pravili blesavi govoreći da je to samo borba protiv korupcije ili se nisu javljali dok nisu shvatili da smo vrlo ozbiljni u nameri da zaštitimo naš narod", rekao je Vučić novinarima u Skupštini Srbije.

Vučić je, na pitanje novinara da je rekao da je Srbija spremna da vojno interveniše na Kosovu i Metohiji, odgovorio da nikad to nije rekao već da je Srbija spremna da zaštiti svoj narod.

"Nemojte da dodajete reči koje nisam izgovorio. Rekao sam da je Srbija spremna da zaštiti svoj narod i da je spremna i da će biti spremna i da će pobediti. Nećemo da ratujemo, čuvaćemo mir gotovo po svaku cenu a to gotovo po svaku cenu je samo u slučaju da neko misli da može da izvrši pogrom nad našim narodom. A u tom slučaju ja nikave intervencije nisam pominjao, vi ste ih pominjali a ja sam rekao da ćemo zaštititi naš narod", rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje.

On je rekao da nije neodgovoran čovek koji bi Srbiju dovodio u tešku situaciju.

"Isto tako nisam neozbiljan čovek da bi srpski narod na Kosovu doveo u bezizlaznu situaciju, u situaciju u kojoj bi samo stavili zavežljaje na svoja ramena i potrpali se u traktore i došli u centralnu Srbiju", rekao je Vučić.

“Nema naše vlasti na Kosovu”

Današnja skupštinska rasprava bila je nastavak jučerašnje sednice koju su obeležile predsednikove izjave da Srbija nema vlast na Kosovu i da je potrebno prestati s obmanama javnosti; da ne može da saopšti plan o Kosovu jer je važnije kakvi su planovi zapadnih sila s obzirom na to da smo mi, kako je rekao, manji igrači od njih.

U toku jučerašnjeg govora odnosno, kako je najavljeno, usmenog podnošenja izveštaja o Kosovu, Vučić je naveo, između ostalog, da „nam se desio težak nacionalni poraz“ i da je toga bio svestan i pre sedam godina kada je došao na vlast sa, kako je rekao, željom da se uhvati u koštac i da izvuče za narod na Kosovu najviše što može i da se nije odlučio za nastavak laži i samoobmana.

Vučić je rekao i da normalizacija odnosa Beograda i Prištine može ići samo u dva slučaja – postizanju sporazuma da je Kosovo nezavisna država i razgraničenju, koje je, kako je rekao, kao ideja potpuno propalo.

O samom toku pregovora s Prištinom nije bilo mnogo govora. Govorio je o potezima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga, a naglasio da je najveća važnost dijaloga u tome što je očuvao mir.

Posebna sednica o Kosovu / Foto: Srđan Ilić

Izveštaj Kancelarije za KiM za period 2013-2019 o pregovorima između Beograd i Prištine koji su poslanici danas usvojili objavljen je pre nekoliko dana.

U Izveštaju se ne navodi o čemu se zapravo pregovaralo prethodnih godina, nije objašnjeno promovisanje pa potom odustajanje od „razgraničenja“ kao modela za rešavanje kosovskog pitanja – u delu o pregovorima navedeno je samo ono što je i dosad javnosti bilo poznato.

Pored komentara o dijalogu između Prištine i Beograda, u Izveštaju se taksativno nabrajaju neki od budućih višemilionskih projekata predviđenih za srpske sredine na Kosovu, a među kojima su izgradnja bolnica u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, izgradnja obdaništa, fudbalskog terena…

Stari projekti na Kosovu, iako plaćeni, stoje nezavršeni dok odgovornih za nenamensko korišćenje sredstava svih građana, i pored zvaničnih podataka o zloupotrebama - nema.

O zloupotrebama novca građana Srbije koji je odlazio na Kosovo otkrio je Insajder u dva serijala Patriotska pljačka 2012. i 2014. godine.

Izvor: Insajder