Skupština Srbije usvojila set finansijskih zakona; TV pretplata skuplja od januara

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas niz zakona među kojima su izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis prema kojima će pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. godine biti povećana na 299 dinara.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Pretplata za RTS i RTV će se i dalje naplaćivati kroz objedinjeni račun za struju.

Tokom rasprave o zakonima, poslanička grupa "Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka" predložila je zakonski amandman prema kojem bi taksa za javni medijski servis bila jedan dinar umesto 255 dinara.

Poslanik Enis Imamović je rekao da ne podržava povećanje takse na 299 dinara, te da je i dosadašnjih 255 "previše imajući u vidu kako RTS radi svoj posao".

On je istakao da bi i taj jedan dinar trebalo usmeriti na kvizove "Slagalicu" i "Poteru", a da za ostale segmente programa RTS treba da se sam izbori.

Poslanik SNS-a Ljubiša Stojmirović rekao je da je ovaj amandman "interesantan jer je na neki način ukazao mendžmentu RTS-a na velike propuste u radu, a i zato što građani trebalo da imaju što manje novih nameta".

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana, kojim se produžava mera koja se odnosi na poreske olakšice za novo zapošljavanje za godinu dana.

U pitanju je povrat na uplatu poreza i doprinosa i to od 65 do 75 odsto za svakog novozaposlenog.

Poslanici su usvojili izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o fiskalizaciji, Zakona o porezu na dodatu vrednost, Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o tržištu kapitala i Zakona o javnoj svojini.

Izglasane su i izmene i dopune Zakona o akcizama.

Ovim izmenama utvrđeno je da će akciza na cigarete biti postepeno povećana od 2021. do 2025. i to na svakih šest meseci po 1,50 dinara po paklici, čime bi se, kako je navedeno, u periodu od 2021. do 2025. godine dostigao minimalni nivo oporezivanja akcizom predviđen direktivama EU.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o utvrđivanu javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta “Beograd na vodi”, koje se odnose na pomeranje roka za podnošenje predloga za eksproprijaciju za dve godine.

Izmenom zakona precizirano je da se rok za podnošenje predloga za eksproprijaciju produžava sa pet na sedam godina, odnosno do 14. aprila 2022. godine.

Poslanici su usvojili i Zakon o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije, koji se odnosi na produženje roka važenja garantne šeme za još šest meseci.

Skupština Srbije potvrdila je danas i Sporazum o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom putovanju državljana, kojim je predviđeno da građani ove dve zemlje prelaze granice sa ličnom kartom.

Potvrđen je i Sporazum o zajedničkim nabavkama medicinske opreme.

Poslanici su potvrdili i Finansijski ugovor Povezane škole u Srbiji, između Srbije i Evropske investicione banke, koji je potpisan u Luksemburgu 10. novembra, a u Beogradu 16. novembra ove godine, čime je našoj zemlji odobren zajam od 65 miliona evra.

Zahvaljujući tom zajmu, bežična lokalna računarska mreža biće izgrađena u svim školama u našoj zemlji, gde je to tehnički opravdano i potrebno.

Poslanici su usvojili i nova kadrovska rešenja za članove Fiskalnog saveta, Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i Saveta guvernera Narodne banke Srbije.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić novu sednicu parlamenta sazvao je za subotu, 26. decembar, na kojoj će se raspravljati o izveštajima o radu Državne revizorske institucije, zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja i za zaštitu ravnopravnosti u 2019. godini.

Izvor: Beta, N1