Skupština usvojila zakone, poslanici SNS-a nisu glasali za svoje amandmane

Skupština Srbije je danas izglasala Zakon o strancima, Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o nacionalnom DNK registru, Zakon o državljanstvu, Zakon o jedinstvenom matičnom broju, kao i Zakon o bezbednosti u saobraćaju na putevima.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Zakonom o strancima se uređuju uslovi za ulazak kretanje i boravak i vraćanje stranaca, kao i nadležnosti poslova državnih organa Srbije.

Prvi put, u odredbe Zakona o strancima uvodi se BIA, koja kao državni organ, vrši bezbednosnu proveru stranaca.

Zakonom su popisani razlozi za odbijanje ulaska stranaca, kao i odluka na standardizovanom obrascu odbijanja ulaska, kojima se navode tačni razlozi odbijanja ulaska i rokovi, a uvedena je i mogućnost žalbe.

Na taj zakona su poslanici vladajuće većine bili podneli više od 340 amandmana, o kojima se Skupština danas izjašnjavala, ali ih nije usvojila, iako je tokom rasprave o njima isticano da "nisu besmisleni" i da je njihov cilj "poboljšanje zakona".

Tokom glasanja je po nekoliko poslanika vladajuće koalicije glasalo za te amandmane, dok ostali poslanici vladajuće većine nisu, te ti amandmani nisu postali sastavni deo zakona.

Kako je Insajder ranije pisao, poslanici Srpske napredne stranke i u ovom skupštinskom zasedanju nastavili su već oprobani mehanizam trošenja vremena za raspravu o amandmanima, i to tako što podnesu veliki broj skoro istovetnih amandmana koji se zapravo ne odnose na suštinske manjkavosti određenih zakonskih rešenja.

U nekoliko amandmana koje je podnela vladajuća većina, a koji su Insajderu ranije dostavljeni iz Socijaldemokratske stranke, vidi se da su rečenice identične, a da se menja samo završetak.

Podnošenje skoro identičnih amandmana nije kršenje Poslovnika, ali predstavlja njegovu očiglednu zloupotrebu.

Inače, u decembru prošle godine vladajuća većina je povukla sve amandmane koji su se odnosili na budžet iz 2017. godine, a koje su prethodno obrazlagali tri dana.

Poslanici opozicije oštro su negodovali zbog toga, navodeći da se unižava rad parlamenta i dostojanstvo najvišeg zakonodavnog doma, te da je nedopustivo što je onemogućena rasprava o amandmanima na državni budžet za 2018.

Usvojen Zakon o nacionalnom DNK registru

Skupština je usvojila danas Zakon o nacionalnom DNK registru kojim se utvrđuje osnivanje tog registra za potrebe vođenja krivičnog postupka i rasvetljavanje krivičnih dela, utvrđivanje identiteta nestalih ili nepoznatih lica.

Tokom rasprave o tom predlogu zakona opozicija je iznela kritika, navodeći da se njime krše ljudska prava, jer se isto tretira DNK materijal i žrtava i osumnjičenih, odraslih i dece.

Iz MUP-a, međutim, ističu da će sistematizacija DNK podataka doprineti rasvetljavanju krivičnih dela i kažnjavanju učinilaca krivičnih dela, a sve sa ciljem suzbijanja svih oblika kriminala.

Zakonom je utvrđena i međunarodna razmena podataka prilikom rasvetljavanja krivičnih dela.

Predviđeno je da nacionalni DNK registar u svom punom kapacitetu bude uspostavljen u roku od dve godine od stupanja na snagu tog zakona i po donošenju, podzakonskih akata za njegovo potpuno sprovođenje.

Usvojen i Zakon o jedinstvenom matičnom broju

Skupština je danas usvojila i Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana koji bi trebalo postići značajno ažuriranje baze ličnih podataks o građanima odnosno izjednačavanje zavedenih podataka u bazama sa stvarnim stanjem.

Kako se navodi, predviđen je i razvoj elektronskog servisa koji će građanima omogućiti da na brži i jednostavniji način ostvaruju svoja prava.

Poslanici su danas izglasali i izmene i dopune Zakon o državljanstvu kojim se pojednostavljuju i skraćuju administrativne procedure pred organima državne uprave, i omogućava građanima da pribave uverenje o državljanstvu bilo gde na teritoriji Srbije, bez obzira na to gde su upisani u evidenciju državljana.

Za nekoliko dana oštrije kazne, izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja

Skupština je izglasala i izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima je smanjena dopuštena količina alkohola u krvi vozača sa 0,3 na 0,2 promila, povećana kazna za prekoračenje brzine, a duplirane su i kazne za nekoršićenje sigurnosnih pojaseva.

Utvrđene su strože kazne za nasilničku vožnju - preticanje kolone vozila preko pune linije, za prolazak kroz crveno svetlo, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predviđen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, uz 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna je 10.000 dinara.

Zakonom je utvrđeno da se deca mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje - u zavisnosti od uzrasta i visine.

Za mlade su pooštreni uslovi pod kojima oni mogu da dođu do vozačke dozvole, a ne mogu upravljati vozilom snage motora iznad 80 kilovata sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom veće snage, što će procenjivati stručnjak.

Za mlade vozače je predviđena nulta tolerancija za alkohol, zabrana telefoniranja tokom vožnje, zabrana vožnje između 23.00 i 6.00 sati, mogu da prevoze najviše tri lica, uključujući i lice pod čijim nadzorom voze.

Utvrđen je i obavezan video-nadzor tehničkih pregleda, što će daljinski pratiti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zakoni stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Usvojene izmene i dopune Zakona o policiji

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas i izmene i dopune Zakona o policiji kojima se uvodi "platforma" za bezbednu elektronsku komunikaciju, razmenu podataka i informacija između državnih organa u cilju sprečavanja organizovanog kriminala.

Ta platforma, prema navodima predstavnika MUP-a, predstavlja osnov za uspostavljanje nacionalno-kriminalističko-obaveštajnog sistema.

Zakonom su precizirane odredbe koje se odnose na preventivne mere sektora unutrašnje kontrole u cilju suzbijanja korupcije u Ministarstvu.

Precizira se mogućnost snimanja postupanja policijskih službenika, pa će biti moguće audio i video snimanje njihovih postupaka.

Skupština je danas usvojila i izmene Zakona o javnom redu i miru kojima se povećavaju kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava.

Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara, ili sa 40 do 120 časova rada u javnom interesu umesto dosadašnje kazne od 10.000 do 50.000 dinara.

Za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, novčana kazna iznosi od 100.000 do 150.000 dinara, odnosno 30 do 60 dana zatvora, dok je kazna u još važećem zakonu od 50.000 do 150.000 dinara.

Usvojeni sporazumi o saradnji sa Rusijom, Beligijom, Španijom, Švedskom…

Na današnjoj sednici skupštine usvojen je Sporazum sa Federalnom službom bezbednosti Rusije i MUP-a Srbije o saradnji u oblasti bezbednosti, zaštite zaštićenih osoba i objekata, razmene informacija, opreme i oružja za obavljanje poslova bezbednosti i zaštite.

Za taj sporazum pojedini opozicioni poslanici su naveli da "ugrožava suverenitet Srbije" jer omogućava uvid u službene i državne tajne Srbije stranih službi, što je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović negirao.

Skupština je usvojila i sporazume između Srbije i Belgije o policijskoj saradnji, o saradnji Vlade Srbije i Vlade Slovenije o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa, ali i saradnji na tom polju sa BiH.

Usvojen je Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Španije o recipročnom priznavanju i zameni nacionalnih vozačkih dozvola i Sporazum Srbije i Grčke o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola.

Poslanici su usvojili i Sporazum o saradnji Vlade Srbije i Vlade Švedske o saradnji u oblasti sprovođenja zakona i Radni aranžman između MUP-a Srbije i Agencije Evropske unije za obuku organa za sprovođenje zakona.

Izvor: Beta, Insajder