Skupštini Srbije predata peticija za ograničavanje rijalitija

Aktivisti inicijative „U ime kulture“ danas su predali Skupštini Srbije više od 40.000 potpisa građana kojima se traži zakonsko ograničavanje emitovanja rijaliti programa na TV stanicama i uvođenje dečijeg kulturnog programa. Potpise su prikupila dva nevladina udruženja “Srbija u pokretu” i “Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti”.

Potpisivanje peticije za ograničavanje rijaliti programa Foto: Jelena Petrović/Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti

„Parlament je u obavezi da odlučuje o ovome, pošto je peticiju potpisalo više od 40.000 ljudi. Ovo je sad postao ustavni instrument, a ne nekakva želja, parlament mora ovo da razmotri“, kaže predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović za Insajder.

On dodaje i da će se Inicijativa „potruditi da ovo ne ostane u nekoj fioci, kao pojedini slučajevi, ili da ode u neko ministarstvo koje bi napravilo komisiju i ostalo zaboravljeno“.

Podsetimo, krajem juna je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti za nedelju dana prikupilo više od 30.000 potpisa čime je bio ispunjen uslov da se u Skupštini Srbije razmatraju izmene Zakona o elektronskim medijima.

Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti održali su u sredinom juna ove godine performans ispred REM-a, na kojem su pozvali građane da u što većem broju potpišu peticiju za ograničavanje emitovanja rijaliti programa.

Podsetimo, u izveštaju Službe za nadzor REM-a, koji je objavio Insajder, između ostalog piše da su rijaliti programi kod pojedinih komercijalnih televizija sa nacionalnom frekvencijom činili blizu 50 odsto ukupno emitovanog sadržaja. U isto vreme nijedna komercijalna televizija tokom prošle godine nije emitovala ni minut programa iz kulture.

Prema tom izveštaju, komercijalni nacionalni emiteri ne ispunjavaju ni minimalne uslove na koje su se obavezali prilikom dobijanja nacionalnih frekvencija, a samo tokom prethodne godine prekršili su zakon više od 12.000 puta.

Izvor: Insajder