Skupštinski odbor usvojio amandmane na Predlog zakona o nestalim bebama: Osnivanje Komisije u kojoj su roditelji većina

Skupštinski odbor za pravosuđe usvojio je amandmane na Predlog zakona o nestalim bebama, objavila je na svom Tviter nalogu poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura, koja je objavila i tekst amandmana. O njima danas na vanrednom zasedanju raspravljaju poslanici. Roditelji iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba tražili su tokom nedelje da zakon bude povučen iz procedure, ali nakon sinoćnjeg sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, saopšteno je da su usaglašena tri amandmana i da su roditelji zadovoljni.

Skupština Srbije / Foto: Srđan Ilić

Jedna od glavnih izmena je predviđanje osnivanja Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta. Navodi se da će ona imati 15 članova, šest imenuje Vlada, a devet članova će biti iz udruženja roditelja.

Zadatak Komisije, koja bi trebalo da bude formirana 30 dana od početka primene zakona, je da prikuplja i obrađuje sve činjenice i podatke koji se nalaze u posedu pravosudnih organa, policije, medicinskih ustanova, matičnih službi, pogrebnih preduzeća, centara za socijalni rad, i svih drugih državnih organa koji bi mogli da imaju činjenice i saznanja koja se odnose na oduzimanje i trgovinu novorođenom decom.

Navodi se da su sve institucije i ustanove u obavezi da članovima Komisije omoguće pristup navdenim podacima.

Jednom od najspornijih članova – da sud može da donese rešenje kojim konstatuje da ne može da utvrdi činjenice o detetu, dodat je stav u kojem se navodi: „Pravnosnažno rešenje kojim je sud konstatovao da ne može da se utvrdi status nestalog novorođenog deteta ne sprečava predlagača da ponovo pokrene postupak o istoj stvari, ako je saznao nove činjenice ili našao ili stekao mogućnost da upotrebi nove dokaze“.

Dodat je i član da predlog za pokretanje postupka utvrđivanja statusa novorođenog deteta može da podnese i lice koje sumnja u svoje poreklo, bez obzira na to da li se obraćalo državnim organima u vezi sa svojim porodičnim statusom, kao i da to može da učini Zaštitnik građana.

Nakon jučerašnjeg sastanka iz Vlade je saopšteno da roditelji iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba smatraju da je napravljen veliki iskorak.

„Oni su istakli da su svesni da je reč o izuzetno teškom i kompleksnom problemu, ali da je jako važno što je na današnjem sastanku, nakon dugo vremena, napravljen ozbiljan pomak u daljoj saradnji sa državnim organima“ , prenosi Vlada Srbije u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Beogradske grupe roditelja nestalih beba, predstavnici Inicijative A11, Fondacije za otvoreno društvo, kao i narodna poslanica Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije. Takođe, bili su prisutni i predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih državnih organa.

Podsetimo, krajem prošle nedelje iznenada je na dnevni red stavljen Predlog zakona o nestalim bebama kome se već mesecima protive nevladine organizacije i udruženja roditelja nestalih beba, tvrdeći da ovaj zakon ne garantuje da će roditelji saznati šta se dogodilo sa njihovom decom.

Oni su zatim od ponedeljka svaki dan ispred Skupštine Srbije tražili povlačenje zakona iz skupštinske procedure. Povlačenje su tražili i predstavnici opozicije, a najsporniji član ovog zakonskog Predloga bio je član koji je propisivao da sud rešenjem može roditeljima pružiti novčanu naknadu i to tako što bi doneo rešenje da je nemoguće utvrditi istinu.

Izvor: Insajder