SLF predao zahteve Ministarstvu: Bolji uslovi za rad lekara i pomoć porodicama preminulih od kovida

Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta uputili su zahtev predstavnicima vlasti za pomoć porodicama lekara preminulih od koronavirusa, kao i za preduzimanje hitnih mera da se dalje neželjene posledice spreče. Između ostalog, traže ograničenje trajanja smena lekara, češće testiranje zdravstvenih radnika, jasno razdvajanje između zelene i crvene zone...

Sindikat lekara i farmaceuta, minut ćutanja za medicinske radnike preminule od kovida Foto: Srđan Ilić

U Srbiji je od posledica infekcije preminulo više od stotinu lekara, a ne zna se još uvek broj preminulih medicinskih sestara i bolničara, tvrde u Sindikatu.

Konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni zahtevi, njih šest, počela je minutom ćutanja za 105 preminulih lekara - tišina je potrajala tri minuta koliko je bilo potrebno da se ispišu imena svih preminullih. 

Doktor Ferenc Toth rekao je da je lekarska struka po svemu specifična i da jedni druge "drže za braću i sestre", te da sve ono što su preminuli lekari ostavili za sobom, svoju decu i porodice, treba dalje zbrinjavati.

"Sidnikat lekara i farmaceuta je jedina strukovna organizacija koja je u stanju da rešava probleme u zdravstvu. Odlučio da će učini sve da se služba podigne na viši nivo. Ja sam dvaput imao razgovore sa predstavnicima vlasti, naš je predlog bio da se uspostavi saradnja, da im pružimo pomoć i da se pitanja jasno postavljaju i zajednički traže odgovori", naveo je on.

Kako kaže, uvek su bili saslušani, nikada nije bilo zamerki za materijalni deo i da predstavnici vlasti kažu da se slažu sa njima, ali da nemaju moć da nešto promene u zdravstvu, da iznad njih stoji neko - predsednik.

"Na vreme smo počeli da dostavljamo primere i predloge kako i šta da se radi, nijedan nije na vreme maltene odobren ili primenjen. Nigde u svetu se ovakva tragedija nije desila, na prst jedne ruke se broje preminuli lekari", ocenio je Toth.

Jedan od uzroka za veliki broj problema je, kako je rekao, nepoštovanje broja izvršilaca, da ne postoji dovoljan broj lekara, da je i pre padnemije nedostajalo oko 15 odsto ljudi. Omogućeno je odlivanje ljudi odlaskom u inostanstvo, dodaje.

"Drugo zabrana zapošljavanja je na snazi već dugo vremena, koja je sad navodno malo popustila, ali efekata više nema. Mi smo postavili pitanje 'dokle više'. Glavnu krivicu snosi Ministarstvo zdravlja koje nije pokazalo razumevanja. Zahtevamo da se oformi radno ili istražno telo u koje će ući i članovi sindikata koji će utvrditi postojanje krivice čija je i odgovonosti za sve ovo što se desilo", naveo je Toth.

Doktorka Gorica Đokić istakla je da je Sidnikat u više navrata pokušavao da da konkretne mere, koje su slate nadležnima.

"Ono što je krajnja mera - striktno poštivanje pravilnika na slanje radnika u kovid jedinice, ne smeju da budu smene duže od 6 sati, da se menjaju lekari na mesec dana najduže, da se ima adekvatna oprema, da budu striktino razdvojene crvena i zelena zona. To je jedini način da zaustavimo smrtnost. Ako svi lekari moraju da se šalju u kovid zone, zalažemo se da se šalju linearno, i da se što češće smenjuju", navela je.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić istakao da je najvažnije da se "odmah i neodložno prestane sa lažima koje plasira Krizni štab i oni koji su odgovorni", da bi se donele adekvatne mere.

"Najneophodnije je da struka koja o tome odlučuje ima tačne podatke o novoobolelim i preminulim, koje su vrste testa korišćene i slično", naveo je.

Kako je istakao, neophodno je da Krizni štab prestane da funkcioniše u formatu u kome sad funkcioniše, da se odmah aktivira Republička stručna komisija za zarazne bolesti, da profesija uzme dešavanja u svoje ruke, a da se političari povuku u drugi plan i da, ako je moguće, "predsednika Aleksandra Vučića nikad ne vidimo da govori o srpskom zdravstvu, jer se on u to ne razume".

"Hitna smena ministra Lončara i 90 odsto direktora koji su sad na pozicijama", dodao je.

Panić je podsetio i da će 15. februara ispred Vlade Srbije biti održan skup u počast preminulim lekarima tokom pandemije, a da će ako nadležni ne odgovore na zahteve sindikata, biti najverovatnije organizovan i protest.

Na konferenciji su pored navedenih pomenuti i zahtevi za prijem mladih lekara i njihovu obuku, kao i testiranje zdravstvenih radnika na 5-7 dana.

Spisak preminulih lekara objavila je i Lekarska komora.

Izvor: Insajder