Slobodan Cvejić i Višnja Aranđelović novi članovi Saveta REM

Poslanici Skupštine Srbije od četiri predložena, izabrali su dva nova člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije – kandidata nadležnog odbora APV Slobodana Cvejića, redovnog profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu i Višnju Aranđelović, novinarku Politike, na predlog Udruženja novinara Srbije.

REM

Za Slobodana Cvejića i Višnju Aranđelović u pojedinačnom izjašnjavanju glasalo je po 129 poslnika.

Cvejić je od 1992. redovni profesor na odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, od 2007. godine je redovni profesor na Unesko katedri za menadžment u kulturi pri Univerzitetu umetnosti i direktor istraživanja u istraživačkoj organizaciji SeConS.

On je na predstavljanju Odboru ranije rekao da je radio brojna istraživanja o medijima, razvoju demokratije i institucija, da učestvuje u međunarodnim projektima, a radio je i u nekim vladinim telima kao što su odbori za obrazovanje i za saradnju sa Uneskom.

Aranđelović je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka 2011. godine. Od 2008. radi u dnevnom listu "Politika" u rubrici "društvo", u kojem je u stalnom radnom odnosu od 2013. godine.

Specijalizovana je za oblast medija, a od 2017. je članica uprave Udruženja novinara Srbije i članica je Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Odbor za kulturu i informisanje pokrenuo je postupak izbora novih članova za Savet REM-a nakon ostavki Gorana Pekovića i Đorđa Vozarevića.

Do ostavki Petkovića i Vozarevića, čime je stvorena mogućnost za izbor dva nova člana za Sastav REM-a, došlo je nakon međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima sa posrednicima iz Evropskog parlamenta. Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da će REM do kraja 2019. imati pet novih članova - tri koja su nedostajala, ali i dva koja će biti zamenjena. Jedini način da dva člana budu zamenjena bio je da postojeći članovi Saveta REM-a podnesu ostavke, jer nikome mandat nije isticao.

Krajem 2019. godine Skupština Srbije je izglasala tri člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, a u sastav REM-a tom prilikom su ušli Judita Popović, na predlog nadležnog skupštinskog odbora, Zoran Simjanović, na predlog Udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i Udruženja kompozitora i Aleksandar Vitković, na predlog Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Izvor: RTS, Insajder