Slučaj Bastać: Nedokazane izjave povod za medijsku ofanzivu

Specijalne emisije u medijima bliskim vlastima, najave da posle ovoga ništa neće biti isto, konferencije za novinare, obraćanje državnih zvaničnika, sati programa…sve to, ali bez konkretnih i validnih dokaza, pokrenuto je protiv Marka Bastaća nakon izjava njegovog kuma i donedavnog saradnika. Lazar Lešnjak, venčani kum predsednika opštine Stari Grad Marka Bastaća, optužio ga je za teška krivična dela. Usledila je lavina napada, članova i zvaničnika Srpske napredne stranke i medija bliskih vlasti. Napadi su nastavljeni iako je Bastać negirao sve optužbe i pozvao tužilaštvo i policiju da ih hitno ispitaju. Tužilaštvo se nije oglasilo, ni potvrdilo niti demantovalo navode koji su poslužili kao okidač za medijsku kampanju.

Marko Bastać

Lavinu je pokrenuo Lazar Lešnjak, venčani kum predsednika Opštine Stari Grad Marka Bastaća i bivši član opštinskog veća Starog grada, koji je u intervjuu za Studio B izneo je niz optužbi protiv Bastaća o izvršenju teških krivičnih dela.

„Sa Markom Bastaćem se znam od 2006, postali smo venčani kumovi. Kao njegov kum, pratio sam bespravnu gradnju na Starom gradu, i bespravni graditelji su mogli da sagrade nešto u srcu Dorćola uz određenu finansijsku nadoknadu koje sam ja bio dužan da preuzmem i odnesem Marku. Bilo je desetak primera u mom mandatu i mislim da se tu radi o sumi od nekoliko desetina hiljada evra”, rekao je Lešnjak u intervjuu za Studio B.

On tvrdi da je uzimao novac od investitora koji su bespravno gradili na Starom gradu, koji mu je donošen u kovertama, a kada jednu od koverti nije doneo Bastaću, odnosno kada ju je „zadržao za sebe”, on ga je fizički zlostavljao.

Lešnjak dodaje da ga je Bastać pozvao na sastanak, a onda vezao njega i još dvojicu saradnika. Ostale je ubrzo odvezao kada su mu rekli da ne znaju ime čoveka o kojem ih je ispitivao, a svog kuma ostavio, a zatim „udarao pesnicama po glavi, mučio, davio”.

„Bastać je rekao sada ćemo igrati jedan kviz. Šibao me je kanapom za preskakanje”, ispričao je Lešnjak i dodao da je „mučenje trajalo celu noć, čitavih 9 sati”.

Bastaćev kum i bivši član opštinskog veća Starog grada optužio je Bastaća i da je „krao novac od dece u školama i vrtićima, kao i od najstarijih sugrađana”.

Bastać: Tužilaštvo i policija neka ispitaju navode Lešnjaka

Na optužbe koje je izneo Lešnjak, Bastać koji je i čelnik beogradskog odbora Stranke slobode i pravde je odgovorio pisanim saopštenjem u kome poziva tužilaštvo i policiju da „hitno ispitaju sve njegove navode”.

„Svi ovi napadi i laži koje se već mesecima plasiraju, samo da bi me u javnosti predstavili, najpre kao pripadnika crnogorskog klana, potom kao čoveka koji krade novac za lečenje dece, i na kraju kao nasilnika, režirani su u Vučićevoj kancelariji zla“, navodi Bastać u pisanoj izjavi.

Kako je naveo, „interesantno je da se ova najnovija montirana afera dešava samo dan nakon što sam skinuo plakat sa likom Aleksandra Vučića i Milorada Dodika koji nam se rugaju sa tunela i samo nekoliko dana nakon što sam najavio da ćemo telima braniti i odbraniti Stari savski most“.

„To su razlozi ove kampanje, koja je samo jedna od brojnih kojima se kontaminira javni prostor, a svi mi koji mislimo drugačije i koji se borimo protiv onih koji nam uništavaju živote i kradu budućnost, svakodnevno targetiramo kao legitimne mete za sve one koji rade u službi opstanka na vlasti ovog režima“, istakao je Bastać.

Stefanović: Ponudićemo i poligraf; Bastać: Ne pada mi na pamet

Reagovao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije odgovarajući na pitanje novinara o iznetim optužbama Lešnjaka rekao da očekuje da tužilaštvo radi svoj posao, da će ponuditi i mogućnost korićenja poligrafa zbog „teških i ozbiljnih optužbi” na račun predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća.

„Ja očekujem da na osnovu užasnog svedočenja i teških optužbi, jer čovek koji priznaje da je nosio novac, tužilaštvo istraži te navode pošto je to lako istražiti“, rekao je ministar.

On je ocenio da je Lešnjak uzbunjivač, jer se „javio državnom organu – gradskoj opštini“.

„U ovom trenutnu tužilac je taj koji treba da odluči da li ima dovoljno razloga za pretkrivični postupak ili istragu. Optužbe su izuzetno teške i ozbiljne. Treba da čujemo istinu. Ponudićemo i mogućnost poligrafa, njime se vrlo lako ustanovi ko govori istinu ili ne“, ocenio je Stefanović.

Bastać je, gostujući na Novoj S, izjavio da mu „ne pada na pamet da ide na poligraf“, povodom tvrdnje njegovog kuma Lazara Lešnjaka da je uzimao novac od investitora.

On je dodao da „ne želi da ide na poligraf nakon svih afera u Srbiji vezanih za poligrafsko ispitivanje” i da ne zna da je Lešnjak komunicirao s investitorom i bio upleten u poslove koje je naveo.

„Da sam imao ta saznanja, ja bih ga (Lešnjaka) prijavio”, rekao je Bastać.

Bastać je rekao da mu je nejasno koji je motiv imao Lešanjak da ga optuži, te da je jedini motiv koji može da bude „to da je ucenjen”.

Martinović: Očekujemo da nadležni organi ispitaju navode Lešnjaka o Bastaću

Šef Poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je da SNS očekuje da nadležni organi ispitaju navode Lazara Lešnjaka navodnoj korupciji, kidnapovanju i mučenju od predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća radi iznude novca.

Martinović je na konferenciji za novinare rekao da je Lešnjak upoznat „sa razmerama kriminala u Starom gradu”.

„Ovo se viđa samo u američkim filmovima! Ovo pokazuje da Bastać nije političar već opasan kriminalac koji je sklon nasilju”, rekao je Martinović.

On je ocenio da je SNS bila u pravu kada je tvrdila da su predstavnici opozicije nasilnici i kriminalci.

„Znali smo da je sklon da se obračunava sa saobraćajnim znakovima, sa radnicima na gradilištima, da tuče penzionere ali da je spreman da svog venčanog kuma veže, udara po glavi i telu i drži vezanog satima - to nismo znali”, rekao je Martinović.

Vučić: Nemam sumnje da to što je Lešnjak rekao nije istina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući na Pinku izjavio da uopšte ne sumnja u to da optužbe koje je kum predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća Lazar Lešnjak izneo nisu istina.

„Nemam sumnje da to što je Lešnjak rekao nije istina. Ne kažem to da bih vršio bilo kakav pritisak. Nikada muškarac ne bi rekao nešto tako da to nije istina“, ocenio je Vučić.

On je naveo da je prihvatio da govori o toj temi, ne jer je u pitanju predsednik opštine, već „u nameri da se vidi u kakvoj je opasnosti mogla da bude Srbija da su takvi ljudi na vlasti“. 

Komentarišući to što je Bastać naveo da neće na poligraf, Vučić je rekao da „detektor laži ne možete da prevarite i da ako hoće mogu da ga rade i Englezi, Rusi“.

„Građani mogu da očekuju da nadležni organi urade svoj posao“, zaključio je Vučić.

I dok su zvaničnici i države i SNS poverenje dali Lešnjaku, tužilaštvo se zasada nije oglašavalo.

Izvor: Insajder, Beta