Slučaj Crna Gora: Saslušan Andrija Mandić iz Demokratskog fronta

Jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je danas na saslušanju da iza pokušaja terorizma na izborni dan u Crnoj Gori stoje "specijalizovane službe režima".

Andrija Mandić

Mandić je saslušan na zahtev specijalnog tužioca za organizovani kriminal Milovoja Katnića, povodom informacije koju mu je par dana uoči izbora dostavio DF, a kojom je taj opozicioni savez tvrdio da vladajuća Demokratska partija socijalista planira da "izazove haos" u izbornoj noći i da za to optuži DF.

U Insajder specijalu Služba u službi i van službe analizirane su do tada poznate činjenice i okolnosti u vezi s dešavanjima u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora, kao i u vezi s oružjem nađenim u Jajincima u blizini porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Na osnovu dugogodišnjeg istraživanja funkcionisanja tajnih službi i analize dostupnih informacija, mnoge stvari na teritoriji Srbije i Crne Gore desile su se kao posledica delovanja stranih i domaćih službi, ali su isto tako i propusta srpskih službi bezbednosti, slučajnih ili namernih.

Lider DF-a je saslušan u svojstvu građanina, a poziv da tužiocu dodatno objasne navode iz informacije dostavljen je još dvojici čelnika DF-a Nebojši Medojeviću i Slavenu Radunoviću.

Mandić je posle saslušanja novinarima kazao da je specijalni tužilac Katnić "pristrasan, naklonjen jednoj strani - vlasti" i da "gradi predstavu u javnosti o DF-u kao sumnjivom političkom subjektu".

Članovi DF-a su nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora 16. oktobra upozorili tužioca Katnića da će "DPS raditi svašta, od kupovanja glasova do organizovanja i smišljanja terorističkih akcija".

Na konferenciji za novinare, specijalni tužilac za organizovani kriminal, korupciju i terorizam Milivoje Katnić početkom novembra izjavio je da su dva državljanina Rusije koja su se nalazila na teritoriji Srbije organizovala kriminalnu grupu koja je uhapšena u Crnoj Gori u noći pred izbore zbog sumnje da su planirala više terorističkih akcija s ciljem nasilnog rušenja vlasti premijera Mila Đukanovića.

Na toj konferenciji je rekao i da Tužilaštvo za sada nema dovoljno dokaza da saopšti s kojim je političkim organizacijama bila povezana ova kriminalna grupa, ali je rekao da je identifikovana politička organizacija u Crnoj Gori koja je trebalo da preuzme komandovanje nad ovom kriminalnom grupom nakon rušenja legalne vlasti.

Ubrzo nakon toga pojedini crnogorski mediji počeli su da objavljuju delove naredbe Specijalnog tužilaštva za proširenje istrage o pokušaju terorizma na izborni dan u Crnoj Gori. Tako je objavljeno da Tužilaštvo u dokumentu prvi put pominje Demokratski front i političara iz tog političkog saveza. Do sada Tužilaštvo nije objavilo identitet tog političara.

Izvor: Beta, Insajder