Slučaj Doljevac: Na celovitom snimku nedostaju dva minuta video zapisa - nisu snimljena

Na snimku sa naplatne rampe iz Doljevca, na kojoj se 31. januara ove godine dogodila nesreća u kojoj je učestvovalo vozilo Koridora Srbije, nedostaju dva minuta video zapisa. I to je istina koja proizilazi iz odgovora koje je Insajder dobio iz OJT iz Niša i objavio u jučerašnjem tekstu uz čitavu hronologiju koje je iznelo ovo tužilaštvo.

Tu činjenicu nije demantovalo ni današnje saopštenje koje je OJT iz Niša poslalo svim medijima, nakon što je ministar policije rekao da su mediji zloupotrebili informacije o ovom slučaju. Mediji su se, inače, pozvali na jučerašnji tekst Insajdera, a taj tekst je dao celu hronologiju događaja, pa i podatak da je OJT iz Niša u međuvremnu konstatovalo da je snimak koji su dobili celovit, ali da u njemu nedostaju dva minuta video zapisa.

Ocenu važnosti ta dva  minuta o kojima „iz tehničkih razloga“, nema video zapisa na tom – ispostavilo se celovitom autentičnom snimku -  nisu dali novinari Insajdera, već OJT navodeći da je „događaj od značaja za vođenje postupka zabeležen (je) baš u tom periodu”.

Verodostojnost informacija osnovno je obeležje rada Insajdera već 15 godina. Zbog čega i ovoga puta objavljujemo sve dobijene odgovore u celini.

Ceo dokument sa odgovorima nadležne zamenice tužioca OJT Niš Jelene Kocić koji je poslat na mejl redakcije Insajder mozete pogledati ovde.

Sinoć, nekoliko sati posle objavljenog teksta na sajtu Insajdera, oglasio se MUP saopštenjem iz kog nije jasno koga i šta demantuju jer je gotovo ceo odgovor iz Tužilaštva objavljen.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je na pitanje novinara o dva minuta koja nedostaju rekao da takva informacija u medije nije stigla iz Tužilaštva.

„Pitajte tužioca. Ja sam juče pitao direktora policije da li je bilo šta od toga tačno, direktor policije je razgovarao sa tužiocem i kaže mi da je stav tužioca da je to potpuno netačna informacija", dodao je ministar.

Zbog saopštenja MUP-a ali tvrdnje ministra policije, novinari redakcije Insajder obratili su se ponovo tužilaštvu u Nišu sa zahtevom da nam sa zvanične mejl adrese Tužilastva potvrde da je odgovore mejlom poslala tuziteljka Jelena Kocić.

U odgovoru Insajderu, Tužilaštvo to potvrđuje:

„Dana 23. decembra zamenica tužioca OJT Niš Jelena Kocić Vam je dostavila odgovor  u vidu hronološkog postupanja OJT Niš vezano za pribavljanje snimaka sa naplatnih rampi, a zatim i rada na tome da se raščisti okolnost oko toga da na snimku nije ništa zabeleženo za period od 08:30 do 08:32 časova“.

Međutim, u današnjem odgovoru Tužilaštvo iz Niša „objašnjava“ novinarima Insajdera šta je bila suština jučerašnjeg odgovora tužiteljke i navode da poenta odgovora nije bila u tome da nedostaju dva minuta.

Kao činjenicu navode da je izvršena analiza snimaka odnosno da je utvrđeno šta se desilo sa dva minuta, kao i to da snimak jeste autentičan, da ništa ne nedostaje, već da ta dva minuta iz tehničkih razloga i načina na koji je podešena kamera na snimku ne postoje:

„Kao zaključak iz odgovora zamenice Jelene Kocić upućenog Vama se jasno može utvrditi da je preduzeće za računarski inženjering 'Telix' DOO Novi Sad, koje je nadležno za održavanje sistema video nadzora, izvršilo pregled hard diska, i da je utvrđeno da nisu pronađena nikakva oštećenja podataka da su svi video snimci koinzistentni, da nema nedostajećih snimaka, a da su prekidi u snimanju rekordera nastali jer je uključena opcija detektora pokreta. Prema tome, nakon provera koje je izvršilo OJT u Nišu utvrđeno je da za dva minuta na snimku na kome se ništa ne dešava, razlog je što tada nije bilo dešavanja na naplatnoj rampi i pokreta u slici koji bi bio dovoljan da pređe prag potreban da bi inicirao video zapis“, navodi Tužilaštvo.

Sve ovo objavljeno je i juče na sajtu Insajdera i zbog toga nije jasno šta i Tužilastvo i MUP danas osporavaju jer činjenica je da se dva minuta na snimku koji jeste autentičan i ceo, ne vide. Kako su naveli - iz tehničkih razloga. 

Izvor: Insajder