Slučaj „Jovanjica“: Od države dobili dozvolu da proizvode industrijsku konoplju, u staklenicima pronađen kanabis

Nezvanične informacije objavljene u pojedinim medijima o privođenju u Staroj Pazovi zbog plantaže marihuane, potvrđene su Insajderu u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Kako navode, 15. novembra doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis. Svih devet lica je saslušano u Tužilaštvu za organizovani kriminal i svima je sud, na predlog tužilaštva, odredio pritvor.

Insajder

Kompanija „Jovanjica” iz Stare Pazove u javnosti je poznata kao jedan od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji, a prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, od aprila ove godine dozvoljeno joj je da u svojim staklenicima proizvodi industrijsku konoplju.

To se vidi u rešenju Ministarstva poljoprivede do kojeg je došao Insajder, a kojim je pre šest meseci firmi „Superior” iz Velike Plane data dozvola za gajenje industrijske konoplje dok je u staklenicima firme „Jovanjica” u ovom poslu dozvoljeno da proizvodi sadnice, odnosno biljke konoplje.

Podsetimo, pre nekoliko dana Radio televizija Vojvodina objavila je nezvanična saznanja da u blizini firme „Jovanjica” u Staroj Pazovi policija pronašla veliku plantažu marihuane i da je privedeno više osoba.

Novinari Insajdera su u više navrata pokušavali da dobiju zvaničan odgovor o ovom slučaju. MUP se međutim oglasio tek juče i to kratkim saopštenjem:

„Policajci na poljoprivrednom dobru u okolini Stare Pazove preduzimaju zakonom predviđene mere i radnje po nalogu tužilaštva. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova obavljaju svoj posao profesionalno, a za sve ostale informacije u vezi ovog slučaja zainteresovani se mogu obratiti nadležnom tužilaštvu”, naveo je MUP u dopisu koji je nazvao „Reagovanje, Stara Pazova”.

Vlasnik kompanije „Jovanjica” je Predrag Koluvija, a ova firma je za svega pet godina postala najveći proizvođač i distributer organske hrane u Srbiji. Njihovi proizvodi se prodaju u svim trgovinskim lancima, uskoro započinju kućnu dostavu, a kako su pisali mediji pod njihovim brendom prodaju se voće, povrće, bilje i žitarice nekoliko stotina proizvođača iz sela širom Srbije.

Firma „Jovanjica”, prema pisanju medija, učestvovala je i u projektu koji je realizovao Grad Beograd gde je raspisan konkurs za davanje oko 5.000 hektara gradske zemlje na korišćenje, a 2015. godine tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin učestvovao je i u berbi povrtarskih kultura na ovom poljoprivrednom gazdinstvu.

Prema zakonu, u Srbiji je dozvoljeno uzgajanje industrijske konoplje, a ovu oblast uređuje posebni Pravilnik o uslovima za gajenje konoplje iz jula 2013. godine. Dozvoljeno je gajiti samo sorte konoplja koje u sebi sadrže manje od 0,3 odsto psihoaktivne komponente THC-a.

U „Jovanjici“ je, kako su Insajderu naveli u Tužilaštvu, pronađen kanabis kojI sadrži psihoaktivnu komponentnu veću od 0,3 THC.

Izvor: Insajder