Slučaj Panda 20 godina kasnije: Ispitano 35 svedoka, i dalje bez osumnjičenih

Danas se navršava 20 godina od ubistva šest srpskih mladića u kafiću Panda u Peći, a i dalje se ne zna ko su počinioci, niti ima osumnjičenjičenih za ovaj zločin. U Tužilaštvu za organizovani kriminal za Insajder kažu da je u dosadašnjoj istrazi ispitano 35 svedoka i da su „pribavljeni brojni materijalni dokazi“. Ovaj slučaj bio je u srpskom tužilaštvu za ratne zločine, ali je zbog stvarne nadležnosti slučaj 2015. preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Žrtve u kafiću Panda u Peći

Zločin u kafiću Panda u Peći dogodio se pre dve decenije, 14. decembra 1998. Tog dana dvojica maskiranih ljudi ušli su u kafić Panda u centru Peći, i rafalnom paljbom iz automatskog oružja usmrtili petoricu srednjoškolaca i jednog studenta.

Ubijeni su Ivan Obradović (14), Zoran Stanojević (18), Svetislav Ristić (17), Dragan Trifović (17) i Vukosav Gvozdenović (17) i student Ivan Radević (25). Lokal Panda nalazio se preko puta pećke gimnazije.

Odmah nakon zločina usledila su hapšenja u Peći, ali na kraju niko nije osumnjičen. Godinama se spekulisalisalo da su zločin izvršili pripadnici OVK, onda je pripisivan čak i stranim službama. Međutim, nakon izjave tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića 2014. godine o tome da zločin nisu počinili pripadnici stranih službi i da će srpska javnost morati da se suoči sa nekim istinima, te da nema dokaza da su mladiće ubili Albanci, aktuelna je teorija da iza ubistava stoje pripadnici srpskih službi bezbednosti. Istraga nije potvrdila ni jednu verziju.

Porodice ubijenih: Kucali smo na sva vrata, niko nam nije odgovorio

Zvonimir Gvozdenović, otac ubijenog Vukosava Gvozdenovića izjavio je za Blic da veruje u državne intitucije, ali da u svoje ime kaže da je „99 odsto siguran da je to uradila naša država“.

„Dvadeset godina se borimo da saznamo istinu. Isto toliko tragamo za njom. Kucali smo na sva vrata, ali nam niko nije dao odgovor“, kaže Gvozdenović.

Ljubomir Ristić, otac ubijenog Svetislava Ristića, za Blic kaže da je tražena pravda i istina od institucija, ali da ih gotovo niko nije primio.

„Obratili smo se i MUP. Nikada nas nisu udostojili da nas prime. Videli smo da stvari vode u pogrešnom pravcu. Obratili smo se nadležnim institucijama posle petog oktobra. Dato je neko obećanje da će se formirati tim, međutim, niko nam se nije javio“, navodi Ristić.

On kaže i da porodice čekaju da Tužilaštvo za organizovani kriminal izađe sa zvaničnom informacijom.

„Znamo da je saslušano oko 40 svedoka, da su izvedeni neki dokazi... Ne zanimaju me izvršioci, hoću da znam ko su nalogodavci ovog zločina“, ističe Ristić.

Bljakaj: Najteže je porodicama, jer se manipuliše informacijama

Direktor Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj je rekao da je najteže porodicama ubijenih jer se „i dalje manipuliše“ time ko mogu biti počinioci.

„Moram da kažem da je to strašan zločin. Šest mladih života je prekinuto pre 20 godina, naravno da je sada najteže njihovim porodicama i zbog toga što se i dalje manipuliše time ko mogu biti počinioci i nalogodavci. Ne da nisu videli pravdu, nego ne znaju ni istinu. Mi nemamo nikakvih detaljnih podataka, znamo kako se dogodilo“, rekao je Bljakaj, prenosi RTK2.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već nekoliko godina ponavlja da postoje „neke informacije i saznanja o tom ubistvu“, ali da nadležni tragaju za dokazima. Isto je ponovio i pre mesec i po dana, uz reči da „roditelji stradalih mogu da budu apsolutno uvereni da istinu nećemo kriti bez obzira na to ko je u tom strašnom i teškom zločinu učestvovao“.

„Što se Srbije tiče i mene lično, roditelji stradalih mogu da budu apsolutno uvereni da istinu nećemo kriti bez obzira na to ko je u tom strašnom i teškom zločinu učestvovao, bilo da je reč o Albancima ili Srbima, što bi, pretpostavljam, mnoge iznenadilo", rekao Vučić.

Prema policijskim i vojnim izveštajima, napad u kafiću Panda u Peći su izvršila dva maskirana napadača obučena u crne uniforme s oznakama OVK, koja su kafić zasula rafalnom paljbom iz kalašnjikova. Na licu mesta poginula su četiri mladića, više njih je ranjeno, dok su dvojica kasnije podlegla ranama.

U izveštaju Misije OEBS-a iz tog perioda piše da je masakr nad srpskim mladićima u Peći potencijalna odmazda OVK za ubistvo 30 njenih članova nekoliko dana ranije tokom ilegalnog prelaska granice iz Albanije. Navodi se i da je ubistvo u „Pandi izazvalo represiju srpskih snaga nad albanskim stanovništvom u Peći i okolini, zatvaranje čitavog područja i pretragu kuća, kao i premlaćivanja, maltretiranja i krađe nakon policijske operacije".

Posle ubistva mladića srpska policija je privela oko 150 Albanaca, međutim niko na kraju nije odgovarao za taj zločin. Slučaj nije pokrenut ni u kosovskom pravosuđu, a njime se nije bavio ni Euleks.

Slučaj Panda je u novembru 2015. Tužilaštvo za ratne zločine ustupilo Tužilaštvu za organizovani kriminal (TOK).

TOK je, kako je rečeno u Insajderu, 12. maja 2016. naredio sprovođenje istrage protiv više nepoznatih učinilaca zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo terorizam.

U vreme kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo istragu, tadašnji prvi čovek tog tužilaštva Miljko Radosavljević je izjavio da je cilj objedinjavanje svih saznanja kojima o tom zločinu raspolaže država u cilju definisanja daljeg istraživanja koje treba da dovede do otkrivanja učinilaca ovog zločina.

Samo mesec dana kasnije Radosavljevića je na mestu tužioca zamenio Mladen Nenadić. Od tada nije bilo novih informacija u vezi s ovim slučajem.

Izvor: RTK2, Blic, Insajder