Slučaj preskupe jelke dokaz da se tenderi nameštaju (VIDEO)

Da se tenderi u Srbiji nameštaju javna je tajna, ali slučajevi poput nabavke jelke za Beograd to nedvosmisleno i dokazuju. Preskupa novogodišnja jelka od 83.000 evra postavljena je tri dana pre nego što je grad Beograd dodelio ugovor o nabavci jelke firmi Kip Lajt kao najboljem ponuđaču.

Novogodišnja jelka u Beogradu

Novogodišnja jelka visoka 18 metara postavljena je 15. decembra na početku Knez Mihailove ulice u centru Beograda, iako u to vreme nije postojao ni jedan potpisan ugovor sa bilo kojom firmom o kupovini jelke. 

Raskinut ugovor, Kip lajt jelku poklanja Beogradu

Ugovor sa firmom Kip lajt je raskinut, piše RTS.

Ova kompanija je saopštila u toku dana da je spremna da sporazumno raskine ugovor sa Gradom Beogradom o nabavci novogodišnje jelke i da je pokloni Beograđanima, ukoliko se sa tim složi i gradska uprava.

To će, kažu, biti njihov doprinos u ulepšavanju Beograda tokom predstojećih novogodišnjih praznika.

Kompanija navodi da je pravo za nabavku jelke dobila na javnoj i transparentnoj javnoj nabavci koju je raspisao Grad Beograd, a koji je, kako navode, sproveden po zakonu i svim propisima.

Naime, prema pisanju portala Pištaljka, Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima grada Beograda je tender za nabavku novogodišnje jelke raspisao u novembru, a firma Kip Lajt je posao dobila tek 18. decembra kada je jelka već uveliko krasila centar Beograda.

Odluku o dodeljivanju posla potpisao je v.d. zamenika Gradske Uprave Beograda Darko Glavaš.

Vesti o skupocenoj jelci i nameštenom tenderu koju je objavio portal Pištaljka, gradonačelnik Siniša Mali dočekao je u Skupštini grada gde se usvajao budžet za sledeću godinu. Vidno iznerviran zbog te informacije na pitanje novinara Insajdera da li će dati komentar oko skupocene jelke, gradonačelnik je odgovorio da neće.

Uz komentar da je pre toga bio otvoren za sva novinarska pitanja, Mali je napustio salu Skupštine grada odbijajući da odgovori na pitanje ko je odobrio kupovinu jelke za 83.000 evra mimo zakona.

Sredstva za tu nabavku su inače predviđena budžetom grada za 2018. godinu. U obrazloženju stoji da će za kupovinu novogodišnje jelke i ukrase biti opredeljeno 40 miliona dinara, odnosno oko 330.000 evra.

Iako je u prvi mah gradonačelnik Siniša Mali odbio da komentariše slučaj skupocene jelke i nameštenog tendera, nakon konsultacija  koje su trajale oko dvadesetak minuta, odlučio je da ipak stane pred novinare I odgovori na pitanja.

„ Bio sam iznenađjen tom cifrom, mi već tri i po godine radimo potpuno transparentno i javno. U Predlogu budžeta bila je ta cifra. Ništa sakrili nismo. Iznenađen sam tom cifrom, zvao sam sekretara koji je to sprovodio i naložio da se odmah raskine ugovor“, rekao je Mali.

O tome da li je sve bilo po zakonu, kaže, videće tek kad pogleda ugovor.

„Moramo da vidimo da li je sprovedeno sve po zakonu, ako nije, svi će pred zakonom odgovarati“, obećao je Mali.

Odbornik Demokratske stranke u Skupštini grada Balša Božović kaže da je cena jelke nedopustivo visoka i da ni najskuplja jelk au svetu ne košta toliko.

“Grad Beograd plaća jedan metar plastične jelke 5.500 evra. Ovakva korupcija i ovakva pljačka govori da je ovo iskuljučivo budžet skrojen za džepove gradske vlasti. Jelka u Rimu na centralnom trgu je tri puta jeftinija nego u Beogradu. Šta vam to govori?”, rekao jeBožović.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija za Insajder kaže da je u ovom slučaju jasno kao dan da je tender namešten.

„To što su oni uradili je protivzakonito jer Zakon o javnim nabavkama jednostavno ne daje takvu mogućnost. To  govori da su se oni sve dogovorili i završili pre nego što je nabavka sprovedena.

On dodaje da bi u ovom slučaju tužilac trebalo odmah da reaguje jer je jasno da su upitanju malverzacije.

Inače, Grad Beograd od firme "Kip lajt" godinama unazad kupuje prazničnu rasvetu. Podsetimo, Inicijativa“ Ne da(vi)mo Beograd“ podnela je nedavno ponovo Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Siniše Malog, direktora JP „Javno osvetljenje" Aleksandra Cincar-Poposkog, članova tenderske komisije JP „Javno osvetljenje", kao i direktora kompanije „Kip Lajt“ Radovana Đumića zbog zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom novogodišnje rasvete u vrednosti od preko 170 miliona dinara.

Izvor: Insajder