Slučaj ubistva Olivera Ivanovića vraćen na ponovni postupak

Veće Apelacionog suda u Prištini odlučilo je da predmet u slučaju ubistva Olivera Ivanovića vrati na ponovni postupak i odlučivanje, nakon što su branioci uložili žalbu na Rešenje kojim se odbija zahtev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze.

Oliver Ivanović

Prema rečima advokatice Jovane Filipović koja je branilac Silvane Arsović, Rešenje prvostepenog suda je ukinuto jer ne postoji osnovana sumnja da je osumnjičena učinila delo koje joj se stavlja na teret.

Filipovićeva je naglasila da je rešenje ukinuto i zbog toga što optužnica nije ispitana, odnosno nije navedena radnja okrivljenih, vreme kada su navodno izvršili krivična dela kao ni objekat kojim su izvršili delo, a na koje činjenice je ukazano u dosadašnjem toku postupka.

Takođe, navedeno je da optužnica nije jasna i da je kontradiktorna naročito u delu koji se odnosi na kvalifikaciju krivičnih dela – organizovana kriminalna grupa, teško ubistvo i pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, te da se po takvoj optužnici ne može postupati.

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred stranačkih prostorija u Kosovskoj Mitrovici, a optužnicom se tereti šest osoba zbog pomaganja u izvršenju krivičnog dela, ali ne i nalogodavci i izvršioci. Iza ubistva Ivanovića, prema navodima iz optužnice, stoji kriminalna grupa koju kontroliše jedan od Srba sa Kosova - Milan Radoičić. On međutim nije optužen i za njim je Priština tražila raspisivanje međunarodne poternice. Inače, po kosovskom zakonu, da bi neko bio optužen pre toga mora biti saslušan.

Kosovsko specijalno tužilaštvo podnelo je 2. decembra Specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini optužnice protiv šest osoba za pomaganje izvršiocima i prikrivanje tragova u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Optužnicom su obuhvaćeni istražitelji kosovske policije iz Severne Mitrovice Nedeljko Spasojević i Rade Basara, policajci koji su se prvi zatekli na licu mesta Dragiša Marković i Žarko Jovanović, mitrovčanin Marko Rošić i Silvana Arsović, koja je optužena zbog sumnje da je uključila sigurne kamere SDP-a neposredno nakon ubistva.

Ubistvo Olivera Ivanovića bila je tema Insajderove emisije „(Ne)savršen zločin“.

Izvor: RTS, Insajder