Smena na čelu „Narodnog fronta“, za sada bez objašnjenja iz Vlade

U Ministarstvu zdravlja za sada nisu mogli da potvrde informaciju da je Snežana Rakić, vršilac dužnosti direktora jedne od najznačajnijih akušerskih klinika u Srbiji GAK Narodni front, danas razrešena dužnosti. Kako nam je rečeno u Ministarstvu, odluku o tome će doneti Vlada Srbije. Snežana Rakić potvrdila je da je danas obaveštena o tome da je razrešena, kao i da nije u zemlji. 

Snežana Rakić

„O tome su me obavestili iz Ministarstva zdravlja. Prethodno o ovome ništa nisam znala. Nije bilo nesuglasica, ni problema u radu“, rekla je dr Rakić Tanjugu.

Konkurs za direktora najvećeg porodilišta u Srbiji nije raspisan od oktobra 2013. godine, kada je smenjen Dušan Stanojević jer mu je istekao mandat, a za vršioca dužnosti  imenovana Snežana Rakić.

Na konkurs za direktora klinike koji je raspisan pre četiri godine prijavilo se samo dvoje kandidata, doktori Dušan Stanojević i Snežana Rakić. Konkurs međutim nikada nije sproveden do kraja.

Prema nezvaničnim informacijama, kandidat Vlade za novog vd direktora Narodnog fronta Željko Miković, dosadašnji pomoćnik Snežane Rakić.

Iz Vlade ova odluka još nije obrazložena.

(Ne)utvrđena odgovornost za smrt bebe pre četiri godine?

Već četiri godine nadležne institucije nisu saopštile ko je odgovoran za smrt jedne bebe iz blizanačke trudnoće 29. jula 2013. godine.

Taj porođaj je „Narodnom frontu“ obavila doktorka Zagorka Milovanović, a glavni dežurni lekar klinike te večeri bio je upravo doktor Željko Miković.

Miković podržao Vučićevu predsedničku kandidaturu

Zanimljivo je da se ime doktora Željka Mikovića nalazi na spisku 650 javnih ličnosti koje su podržale kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

U vezi sa ovim slučajem sprovedena je odmah i interna kontrola u GAK "Narodni front", koja je utvrdila da je beba preminula zbog propusta dežurnih lekara u praćenju blizanačke trudnoće.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je Javnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog sumnje za nesavesno pružanje lekarske pomoći, kao i zahtev Prekršajnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka zbog propusta u vođenju medicinske dokumentacije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja u avgustu 2013. godine.

U vezi sa slučajem tada se oglasilo i Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu koje je saopštilo da je zatražilo od policije da ispita da li je beba umrla greškom lekara i da li se u ovom slučaju radi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći. Od tada u medijima nije objavljena nijedna informacija u vezi sa ovim slučajem.

Upravo je posle ovog slučaja smenjen dotadašnji vd direktora Dušan Stanojević.