Smrt prodavca lubenica i dalje u predistražnoj fazi

Slučaj incidenta na pijaci na Vidikovcu, kada je je jedan od prodavaca preminuo u toku rasprave s komunalnim policajcem, i dalje je u predistražnoj fazi, saopšteno je za Insajder.net u Višem javnom tužilaštvu. Međutim, komunalnog policajca koji je prisustvovao incidentu, nakon sprovedenog disciplinskog postupka, Komunalna policija oslobodila je odgovornosti i vratila na posao. 

Prema saznanjima Insajdera, suspenzija ovog policajca poništena je jer pripadnici ove službe, iako imaju kamere, po zakonu ne smeju da ih koriste jer nemaju ovlašćenja. Načelnik je ovog komunalnog policajca teretio zato što nije uključio kameru, a disciplinska komisija je presudila da nije kriv jer je postupio u skladu sa zakonom i nije uključio kameru.

Vlada Marinković, prodavac cveća i lubenica na Vidikovačkoj pijaci, preminuo je 29. juna prošle godine nakon rasprave s pripadnicima Komunalne policije.

Prema tvrdnjama očevidaca, Marinkovića su komunalni policajci maltretirali zato što mu paleta s lubenicama viri 20 centimetara van tezge za koju je uredno plaćao zakup. 

Na dan incidenta Komunalna policija saopštila je prvo da su njeni pripadnici postupali u skladu sa svojim ovlašćenjima i da nisu primenili nikakvu silu prema prodavcu. Međutim, dan kasnije iz gradske uprave saopšteno je da je ipak pokrenuta interna istraga u vezi s incidentom jer su utvrđene nepravilnosti u radu i da će dva policajca biti suspendovana. 

Zbog učestalih incidenata s Komunalnom policijom, novinari Insajder.net-a počeli su istraživanje rada ove gradske službe. Više o svemu što je otkriveno, nepravilnostima i nelogičnostima u radu Komunalne policije pogledajte na sledećem linku.

Danas, međutim, list Kurir prenosi odgovor iz Komunalne policije u kom se navodi da je „Sekretarijat za upravu u ovom slučaju sproveo disciplinski postupak i doneo rešenje kojim je komunalnog policajaca oslobodio odgovornosti, nakon čega su mu vraćena sva prava iz radnog odnosa koja imaju i svi drugi zaposleni u Gradskoj upravi grada Beograda“.

Zašto Komunalni policajci imaju kamere i da li smeju da snimaju građane? 

Kako je Insajder.net ranije pisao, kamere koje pripadnici beogradske Komunalne policije poseduju donacija su privatne firme ovoj gradskoj službi. Istovremeno, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozoravao je da pripadnici beogradske Komunalne policije ne smeju da snimaju građane bez zakonskog okvira i jasne svrhe.

Redakcija Insajder.neta i danas je pokušala da kontaktira Komunalnu policiju u vezi s ovom temom. Međutim, Nina Mitić, zadužena za saradnju s medijima, već mesecima se ne javlja na svoj službeni telefon, dok nas u kabinetu načelnika i dalje upućuju na nju i njenu mejl adresu.