SNS predložio predsednika Prekršajnog suda u Beogradu za novog poverenika

Poslanička grupa Srpske napredne stranke (SNS) predložila je danas Odobru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije Milana Marinovića za kandidata za Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, rečeno je agenciji Beta u srpskom parlamentu. Marinović je trenutno na funkciji v.d. predsednika Prekršajnog suda u Beogradu.

Poverenik

Milan Marinović je završio Pravni fakultet u Beogradu. Bio je sudija za prekršaje grada Beograda, a potom stručni saradnik. Pre pet godina izabaran je za predsednika Prekršajnog suda u Beogradu sa mandatom od pet godina. Taj mandat mu je istekao u maju ove godine, nakon čega je postavljen za vršioca dužnosti predsednika Prekršajnog suda.

On je od 2017. godine predsednik Glavnog odbora Udruženja sudija prekršajnih sudova, a član je i Programskog saveta Pravosudne akademije.

U Skupštinu je stigao i predlog Stranke moderne Srbije da nova poverenica bude Nevena Ružić, koju je prethodno podržalo više od 60 organizacija civilnog društva, medija, predstavnik stručne i naučne zajednice. Ružić već 10 godina radi u toj instituciji i sada je na funkciji pomoćnice generalnog sekretara Službe Poverenika.

Njen izbor će, kako su saopštili, podržati i poslanici Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije, a Sanda Rašković Ivić iz poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije-Nova Srbija" izjavila je i da je ta poslanička grupa voljna da podrži kandidaturu Ružić za Poverenika “ukoliko se većina poslanika opozicije složi da uopšte učestvuje u predlaganju kandidata”.

Odbor za kulturu i informisanje u petak je pozvao sve poslaničke grupe da dostave svoje predloge za novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a rok za dostavljanje imena kandidata ističe sutra.

Jedan od uslova je bio da kandidati u trenutku predlaganja za funkciju poverenika nije zaposlen u drugom državnom organu. Zbog toga su se pobunile nevladine organizacije, koje su saopštile da, osim što taj uslov nije predviđen zakonom, on je “eliminišući faktor” za sve kandidate koji trenutno rade u državnim institucijama, uključujući i Službu poverenika.

Tri dana kasnije je predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić rekao za Insajder da je izbrisan uslov da kandidat u trenutku predlaganja za funkciju poverenika nije zaposlen u drugom državnom organu. 

Marinika Tepić, predsednica Kluba samostalnih poslanika i potpredsednica Stranke slobode i pravde, rekla je za Insajder da njena poslanička grupa, poštujući Sporazum sa narodom, neće učestvovati u izboru novog poverenika. Sa druge strane, Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS-a, navodi da su demokrate donele odluku da predlože kandidata nevladinog sektora, ukoliko NVO organizacije oko toga postignu konsenzus.

Prvi i jedini poverenik za informacije od javnog značaja, kojeg je Srbija imala, bio je Rodoljub Šabić, a mandat mu je istekao još u decembru prošle godine.

Izvor: Beta, Insajder