SNS Šabac: Skandalozna odluka GIK-a o poništavanju lokalnih izbora

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Šapcu saopštio je danas da je u tom gradu u toku prekrajanje izborne volje građana od strane Nebojše Zelenovića i, kako se navodi, "njegovih poslušnika u Gradskoj izbornoj komisiji".

SNS

Odluku Gradske izborne komisije da izbori budu poništeni na svih 100 izbornih mesta u Šapcu SNS je ocenio kao skandaloznu, donetu “po nalogu Dušana Petrovića i Nebojše Zelenovića”, prenosi RTS.

"Srpska napredna stranka braniće glas naroda svim pravnim sredstvima, a prvi korak u toj borbi je žalba Upravnom sudu od koga očekujemo da zaštiti izbornu volju glasača i spreči krađu glasova, nezabeleženu u istoriji višestranačkog sistema", piše u saopštenju.

Gradski odbor SNS-a podseća da "niko od domaćih i stranih posmatrača nije imao ni jednu jedinu primedbu na tok izbora u Šapcu".

"O tome da sve teče besprekorno nekoliko puta se u izbornom danu izjasnio i sam Zelenović. Članovi biračkih odbora iz njegove stranke potpisali su zapisnike gde su od 100 zapisnika imali premedbe na samo jednom biračkom mestu. I sve je bilo u redu dok nije video kako su ga počistili naprednjaci i da ga narod neće", navodi Gradski odbor SNS-a.

U saopštenju se dodaje da je "Zelenovićev predsednik GIK-a Budimir Pavlović odgovoran zato što po prijemu izbornog materijala sa biračkih mesta u Šapcu nije utvrdio rezultate izbora u roku od 24 časa, čime je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz člana 359 stav 1 krivičnog zakonika".

Predsednik Gradske izborne komisije Šabac Budimir Pavlović ranije danas je za N1 rekao da se zbog nepravilnosti poništavaju izbori u tom gradu i da je na sednici GIK 22. juna konstatovano je da je podneto 42 prigovora na rad biračkih odbora u toku sprovođenja izbornog procesa.

Lider stranke Zajedno za Srbiju i nosilac liste "Šabac naš grad" Nebojša Zelenović rekao je danas da na ovu odluku Gradske izborne komisije svaki učesnik izbornog procesa može da se žali Upravnom sudu.

Napomenuo je da sud ima vrlo kratak rok da odluči po žalbama.

"Mislim da je u pitanju 48 sati u kom Upravni sud može da odluči da li je ta odluka GIK u redu ili nije u redu", rekao je Zelenović.

Dodao je da se sa velikom verovatnoćom može pričati o tome da će izbori biti ponovljeni, ali da treba sačekati šta će sud reći.

Izvor: RTS, Insajder