SNS uklonio transparent sa lokacije nekadašnjeg logora na Starom sajmištu, ali odbor ostao

Uklonjen je transparent Srpske napredne stranke koji je prethodnih dana bio na Spasićevom paviljonu na Starom sajmištu, na lokaciji koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata, što je prethodnih dana izazvalo kritike aktivista za ljudska prava. Međutim, iako je transparent uklonjen kancelarije odbora SNS-a su ostale na istom mestu.

Mesni odbor SNS-a na Starom sajmištu

U mesnom odboru SNS-a kažu da nema ništa sporno da njihove kancelarije ostanu na tom mestu kada se ima u vidu da je to baraka napravljena 20 godina nakon Drugog svetskog rata, prenosi N1.

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, koji je okviru kompleksa prisustvovao obeležavanju Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, rekao je za N1 da danas nije primereno komentarisati te stvari ali da je najbolji odgovor to što je "tabla skinuta".

Vučić: Ako je neko pogrešio izvinićemo se

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić danas je  povodom medijskih navoda da je ta stranka otvorila kancelariju na lokaciji nekadašnjeg logora Staro sajmište izjavio da ne zna o čemu se radi, dodajući da će se izviniti ako je neko "bilo šta pogrešio".

Upitan u Davosu za komentar o naslovnoj strani lista Danas koji je objavio fotografiju stranačkih obeležja SNS u Starom sajmištu, Vučić je rekao da ne zna o čemu se radi, da nije video.

"Ako je bilo ko bilo šta pogrešio mi ćemo se izviniti", rekao je Vučić.

Na Starom sajmištu tokom Drugog svetskog rata bio je koncentracioni logor, najpre za Jevreje, a posle za komuniste, partizane i antifašiste. Oko 10.000 Srba, 7.000 Jevreja i najmanje 60 Roma umrlo je na Starom Sajmištu 1941. i 1942. godine. Logor su vodili pripadnici odreda SS Vafen, međutim, za hapšenje Jevreja bila je zadužena srpska policija.

Žrtvama je 1995. podignut spomenik u blizini, ali ništa nije učinjeno da bi se ova lokacija očuvala kao mesto stradanja tokom nacističke okupacije. Objekti su korišćeni za razne namene, kao prostor za umetnike, ali i kao restoran i teretana, piše portal Balkan Insajt.

Gradski menadžer Goran Vesić ranije je najavio da će Staro Sajmište postati „regionalni centar za istraživanje Holokausta” i da se na tome radi zajedno s izraelskim memorijalnim centrom „Jad Vašem”.

“Tu će biti tri muzeja, jedan koji se odnosi na stradanje Jevreja, drugi na stradanje Srba i treći na stradanje Roma”, rekao je Vesić 11. januara.

Izvor: Balkan Insajt, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.