SPC: Izbor novog patrijarha sutra u Hramu Svetog Save

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da će se Sabor na kojem se bira novi patrijarh održati u Beogradu, u kripti hrama Svetog Save na Vračaru.

Hram Svetog Save Foto: Srđan Ilić

"Sabor će početi liturgijom koju će služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje ostalih arhijereja", navela je Informativna služba SPC.

Sutrašnjim zasedanjem Sabora Srpske pravoslavne crkve predsedavaće Episkop sremski Vasilije, nakon što je episkop šabački i administrator eparhije valjevske Lavrentije danas pre podne smešten u Klinički centar Srbije, u Beogradu.

Ustavom SPC je predviđeno da zasedanjem predsedava vladika najstariji po hirotoniji.

Kako je rečeno, Sabor će biti održan po proceduri određenoj Ustavom i kanonima Srpske pravoslavne crkve. Nije predviđeno prisustvo medija, a po završetku zasedanja biće izdato zvanično saopštenje.

Episkop sremski Vasilije predsedavaće zasedanjem Sabora. Informativna služba SPC je saopštila da je do te izmene došlo jer je episkop šabački i administrator eparhije valjevske Lavrentije danas pre podne smešten u Klinički centar Srbije, u Beogradu.

Ustavom SPC je predviđeno da zasedanjem predsedava vladika najstariji po hirotoniji.

Dosadašnji patrijarh srpski Irinej preminuo je 20. novembra 2020. godine, nakon borbe sa koronavirusom.

On i episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije su na koronavirus testirani svega nekoliko dana nakon sahrane mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija koja je održana u Podgorici u prisustvu velikog broja vernika i uz masovno kršenje epidemioloških mera.

Brojni građani su celivali kovčeg, a mnogi nisu imali maske niti je održavana distanca. Takođe, tokom obreda sahrane kovčeg s telom Amfilohija koji je preminuo od posledica koronavirusa bio je otvoren.

Nakon njegove smrti, u skladu sa Ustavom, Sinod je saopštio da SPC preuzima dužnosti patijarha, a da će predsedavati mitropolit Hrizostom, koji je i najstariji po činu u ovom telu. 

Izvor: Insajder