Specijalni tužilac za zločine OVK: Napuštam poziciju u kritičnoj fazi, naslednik još nije određen

Specijalni tužilac za ratne zločine na Kosovu Dejvid Švendimen izjavio je da napušta poziciju u "kritičnoj fazi" rada suda i da naslednik još nije određen, i to najviše zbog inertnosti Stejt departmenta.

Dejvid Švendimen

Švendimenov mandat se završava 31. marta.

On je za britanski Gardijan rekao da nema informacije da li je uopšte razmatrano ko će biti njegov naslednik.

"Nisu mi dali nikakve garancije s tim u vezi", rekao je on.

Kako piše Gardijan, iskustvo Švendimena potvrđuje sve učestalije izveštaje o neodlučnosti i blokadi u Stejt departmentu koji se suočava sa rezovima u budžetu i upražnjenim mestima na najvišim pozicijama.

List piše da je 40 ambasadorskih pozicija upražnjeno, kao i sedam od devet glavnih pozicija u Stejt departmentu.

Švendimen je rekao da je pristao da prihvati poziciju specijalnog tužioca pod uslovom da mu se obezbedi finansijska i politička nezavisnost i da posao obavlja u punom mandatu, do 2020. godine.

On je ubeđen da njegov odlazak sa pozicije specijalnog tužioca neće uticati na rad suda.

"Ljudi u regionu, oni koji treba da se brinu da će snositi odgovornost, nemaju čemu da se raduju. Moja iskrena procena je da ova odluka neće da nas uspori. Kada bude došlo vreme, uradićemo ono šta treba", istakao je Švendimen.

Švendimenov zamenik Kvai Hong Ip preuzeće privremeno dužnost glavnog tužioca kako bi se osigurao nastavak rada.

Mandat ističe, a sud još nije počeo sa radom

Švendimen je ranije u intervjuu za BIRN izjavio da je njegov tim prikupio dovoljno dokaza da optuži određene pripadnike OVK koji su počinili zločine tokom rata devedesetih.

On je tada odbio da identifikuje osobe koje su pod istragom.

"Ja ne idem za organizacijom, ne idem za etničkom grupom, već tražim individualnu odgovornost za ono što je učinjeno", rekao je Švendimen.

Na pitanja da li je s obzirom na nedostatke pisanih naredbi zaista moguće dokazati zločine gerilskih snaga kao što je OVK, Švendimen je izjavio da je uveren da je to moguće.

Kancelarija Specijalnog tužilaštva osnovana je 1. septembra 2016., sa sedištem u Hagu.

Specijalno tužilaštvo za Kosovo će istraživati navode o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koji su počinjeni od 1998. do kraja 2000. na Kosovu i Metohiji i na koje upućuje izveštaj Dika Martija upućen Savetu Evrope 2011.

Inače, zanimljivo je da Švendimenu mandat ističe, a Specijalni sud za zločine OVK još nije ni počeo sa radom.

Izvor: N1, Insajder