Spomen-ploča novinarima otetim na Kosovu osmi put vraćena na mesto

Spomen-ploča otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću postavljena kod Orahovca danas je osmi put vraćena na staro mesto, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS), koje je prošlog meseca iz policijske stanice preuzelo ovo obeležje za čije rušenje i dalje niko nije odgovarao, prenosi UNS.

Udruženje novinara Srbije Foto:UNS

Govoreći u ime porodica Perenić i Slavuj, supruga otetog Ranka Perenića je izjavila da je danas posle toliko vremena teško govoriti, ali da ipak očekuje pravdu. 

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović istakao je da Udruženje i kolege nikada neće odustati od zahteva da se traže oni koji su počinili ovaj zločin.

"Niko nas neće obeshrabriti da tražimo istinu, da pronađemo kolege i da za njih obezbedimo pravdu", rekao je Brajović i dodao da mora da se pošalje jasna poruka da je "napad na novinare napad na čitavo društvo u kom se nekažnjeno šetaju ubice novinara".

Šef misije OEBS-a na Kosovu: Pratićemo sudski proces

Postavljanju ploče prisustvovao je i šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu. On je naglasio da se moraju pronaći svi koji su od 1998. počinili ubistva, otmice i napade na novinare na Kosovu.

"Ja sam pre svega odlučan da ne smemo da zaboravimo ono što se dešavalo ovde. Moramo da nastavimo svoj posao. Znate kakav je bio konflikt, znate šta on podrazumeva, ali novinari moraju da nastave da rade svoj posao. Najvažnija poruka koju šaljem odavde jeste da je nekažnjivost neprihvatljiva, da zločini koji su počinjeni nad novinarima ne mogu i ne smeju biti zaboravljeni", rekao je Bratu.

On je istakao da će OEBS pratiti sudski process, pokrenut pošto je otkriven počinilac koji je srušio ploču Slavuju i Pereniću.

Ničić: Tražimo maksimalnu kaznu

Da treba pozvati na odgovornost sve koji su počinili zločine i svesno prikrivali činjenice ne preduzimajući ništa povodom pokretanja istrage, poručio je i predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić. On je najavio i da će Udruženje od tužilaštva zahtevati maksimalnu kaznu za počinioca.

"Danas smo došli ovde da osmi put postavimo ploču našim kolegama. Iskreno se nadam da je ovo poslednji put i da ona više neće biti simbol nerada institucija koje su trebale da otkriju počinioce. Ono što nam daje nadu jeste činjenica da je policija po prvi put otkrila počinioca. Očekujemo da sličnu poruku pošalju i tužilaštvo i sud ", rekao je Ničić.

Na njoj je na srpskom i albanskom jeziku napisano: „Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih“.

Ploča je poslednji put srušena 30. januara ove godine teškom građevinskom mašinom. Tri dana kasnije pronašli su je novinari ispod deponije smeća koja se nalazi u blizini mesta na kojoj je bila postavljena, a tek nakon toga je kosovska policija izvršila uviđaj, pokrenula istragu i prvi put privela osumnjičenog koji je izjavio da je počinjeno delo etnički motivisano.

Predstavnici UNS Budimir Ničić i Živojin Rakočević u aprilu su ploču potom preuzeli iz MUP-a u Orahovcu.

Nakon poslednjeg rušenja Komisija za istraživanje ubistava novinara je saopštila kako tužilački i sudski organi Kosova slučaj moraju efikasno istražiti i procesuirati počinioce koji ruše ovo obeležje. Komisija je apelovala da ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu u periodu 1998–2000. godine istražuje Specijalno tužilaštvo, a da se procesuira Specijalni sud.

Slavuj i Perenić su novinari koji su nestali nakon što su na leto 1998. godine otišli da naprave reportažu o monasima koje je otela, pa oslobodila jedinica OVK u Zočištu nadomak Velike Hoče. Oni su skrenuli sa glavnog puta na puteljak ka vinogradima, gde im se gubi svaki trag.

Izvor: Beta, Insajder