Srbija dug RTB Bor plaća grčkoj firmi na četiri rate

Srbija će dug RTB Bor od 40 miliona evra grčkom Mitilineosu platiti do kraja godine na četiri rate bez kamate, prema odluci Arbitražnog suda u Ženevi, javlja RTS.

RTB Bor

Grčka kompanija će povući i sve druge tužbe o dugovima iz devedesetih godina prošlog veka koje RTB Bor nije ispunjavao prema tadašnjim Ugovorima, navodi RTS.

Dogovori sa "Militineosom" biće precizirani Sporazumom koji Vlada treba da usvoji već sledeće sedmice.

A povod za višegodišnji arbitražni postupak je, kako navodi "Militineos", to što je RTB  uvezao koncentrat bakra, preradio ga, ali ga nikad nije poslao Grcima.

Reč je o količini od 4.000 tona bakra, dobijenih topljenjem te sirovine.

Politika je prethodno pisala da osim 40 miliona dolara, koliko će Srbija u ratama platiti "Mitilineosu", ova kompanija sudu u Atini predala je još jedan, znatno veći odštetni zahtev, piše Politika.

Čak i da Srbija grčkom "Mitilineosu" do kraja isplati odštetu od 40 miliona dolara, naše obaveze prema ovoj grčkoj kompaniji time se ne završavaju, navodi Politika.

Jer, kako može da se vidi iz izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, koji je objavljen juče, osim arbitraže u Ženevi, koju je Srbija izgubila, postoji još jedan sudski spor koji je trenutno u toku.

Pred prvostepenim sudom u Atini "Mitilineos" je tužio RTB "Bor", tražeći odštetu od 60 miliona dolara, jer ova kompanija nije poštovala tri ugovora potpisana u drugoj polovini devedesetih godina, piše Politika.

Kako se navodi u izveštaju Saveta, postupak je u početnoj fazi, a ročište je zakazano za 21. februar 2019. godine.

Nejasno je na koji način je postignut dogovor sa Grčkom o isplati 40 miliona prethodnog duga, imajući u vidu da se Grčka obratila Vladi Srbije tražeći da ispuni obaveze i podsećajući da joj je Srbija dužna još oko 200.000 dolara kamate.

Inače, u toku su pregovori za kupovinu RTB Bora. Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski izjavio je nedavno da kompanija mora da promeni vlasničku strukturu i da će ove godine objaviti međunarodni poziv za prikupljanje ponuda za RTB Bor.

U septembru prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su za privatizaciju RTB Bor zainteresovanje ruske i kineski kompanije.

Poslovanjem RTB Bora Insajder se bavio u emisiji „Rudnik dugova“.

Izvor: Politika, RTS, Insajder