Srbija i Francuska potpisale sporazum o donaciji 8,3 miliona evra za beogradski metro; procenjeno da će koštati do 5,5 milijardi evra

Sporazum o donaciji 8,3 miliona evra za realizaciju projekta beogradskog metroa danas su u Beogradu potpisali ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni i ministarke građevinarstva i za evropske integracije Srbije, Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović.

Potpisivanje sporazuma o donaciji 8,3 miliona evra za beogradski metro, foto: Vlada Srbije

Ministarka Mihajlović je istakla da je ovo važan dan u realizaciji važnog infrastrukturnog projekta, čija je procena da će koštati između 4,5 i 5,5 milijardi evra, saopštilo je njeno ministarstvo.

„Krećemo u izradu studije izvodljivosti, idejnog rešenja i studije procene uticaja na životnu sredinu. Više nema nazad. Na osnovu toga, dobićemo jasne smernice kako će izgledati prva linija metroa i pripremu za sledeću fazu, a to je početak izgradnje“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da će beogradski metro biti najveći i najteži infrastrukturni projekat, vrednosti dva i po puta veće od brze pruge Beograd-Budimpešta (dve milijarde evra) koja se upravo gradi, kao najveći infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope.

Mihajlović je navela da Srbija nijednog trenutka nije stala u pripremi ovog infrastrukturnog projekta, te da pregovara i s Vladom Francuske i s kineskim partnerima o načinu realizacije.

Ambasador Falkoni je naglasio da je beogradski metro u centru ekonomskih odnosa Srbije i Francuske i da je današnje potpisivanje sporazuma „značajna i konkretna etapa za taj ozbiljan i dugogodišnji projekat“.

„Francuska je posvećena tome da podrži Srbiju u ovom projektu. Verujem da francuska ekspertiza u realizaciji složenih projekata u transportnom sektoru daje sigurnost u uspeh ovog važnog infrastrukturnog projekta“, izjavio je Falkoni.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je izneo da je procenjeno da će se 30 odsto Beograđana voziti metroom, te da će ovaj vid transporta doprineti očuvanju životne sredine i boljem kvalitetu života Beograđana.

Izjаva o nаmerаmа o projektu beogrаdskog metroа između Vlada Srbije i Francuske i Grаdа Beogrаdа potpisana je sredinom jula prošle godine u okviru posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Prethodno je još 2011. godine sa Vladom Francuske potpisan sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji, a izjave o namerama o projektu beogradskog metroa odmah nakon toga, kao i 2014. godine.

Francuska kompanija "Ežis" je prošle godine, prema Ugovoru sa Gradom Beogradom, završila Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2, a Finalni izveštaj je prihvatila gradska komisija za sprovođenje te faze projekta.

Prema procenama izgradnja prve linije metroa, koštaće 1,8 milijardi evra, dok će druga linija iznositi 2,2 milijarde evra.

Usvojene su trase: Linija 1, Železnik-Mirijevo, dužine 21,3 kilometara, sa 23 stanice i Linija 2, železnička stanica Zemun-Mirijevo, dužine 19,2 kilometara, sa 20 stanica.

Početkom februara ove godine Skupština Srbije usvojila je poseban zakon (leks specijalis) kako bi ubrzala izgradnju važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i auto-putevi, kao i rekonstrukcija pruga.

U ovom zakonu navodi se i da se će se za sve ove projekte primenjivati Zakon o javnim nabavkama osim ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno kao i da u hitnim slučajevima Vlada može doneti odluku da se za izbor strateškog partnera ne primenjuju pravila o tenderu.

Izvor: Beta, Insajder