Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska danas će prvi put obeležiti zajednički praznik „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“.

Zastava Srbije, ilustracija / Foto: Srđan Ilić

Praznik „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“ obeležava se na godišnjicu proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine.

Ovaj praznik će, prema najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biti zajednički obeležavan u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima su Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će najvažnije ulice u Beogradu danas biti okićene sa 4.000 srpskih zastava.

Vesić je na svom Fejsbuk profilu naveo da će tim povodom Most na Adi, Brankov most, palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji biti osvetljeni u bojama srpske zastave.

„Sve državne institucije i javni objekti biće okićeni srpskim zastavama dok će sa fontane na Slaviji biti emitovane himne Srbije i Republike Srpske“, najavio je Vesić.

Ulice Banjaluke biće okićene zastavama Republike Srpske i Srbije, a biće istaknute i na zgradama svih republičkih i lokalnih institucija.

Na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja u ovom gradu biće održana i Svečana akademija „Pohvala srpskom narodu“.

Odluka da se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava 15. septembra kao zajednički praznik u znak sećanja na proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, doneta je na sastanku državnog vrha sa političkim predstavnicima RS krajem avgusta.

Izvor: Beta, RTRS, Insajder