Srbija i Slovačka jačaju saradnju u borbi protiv nelegalnog zapošljavanja

Ministri za rad Srbije i Slovačke Zoran Đorđević i Jan Rihter potpisali su danas u Bratislavi protokol o saradnji koji će omogućiti bolju i efikasniju saradnju u borbi protiv nelegalnog zapošljavanja i zloupotrebe srpskih radnika u slovačkim fabrikama, javlja slovačka agencija TASR. 

Radnici

U Slovačkoj su ove godine najbrojniji strani radnici postali državljani Srbije pošto je u slovačkim preduzećima u septembru ove godine, bilo sa dozvolom za rad, bilo preko agencija, radilo više od 8.500 Srba što je za 4.300 više nego u isto vreme 2016. godine prema podacima slovačkog Centra za rad, socijalna pitanja i porodicu.

Krajem septembra u Slovačkoj je radilo 45.900 stranih radnika, što je za 12.700 radnika više nego u istom periodu prošle godine.

Potpisivanje protokola za efikasnije suzbijanje nelegalnog zapošljavanja najavio je još u februaru ministar Rihter kada je izbio skandal povodom loših uslova u koje najčešće posredničke agencije dovode srpske radnike na rad u Slovačku.

Slovački ministar rada upozorio je tada da u Slovačkoj možda ima stotina i stotina Srba koje su strane agencije dovele da rade na crno. Prošlogodišnje kontrole otkrile su 138 nelegalnih radnika iz Srbije i bilo ih je najviše među svim strancima.

Od nekoliko hiljada srpskih radnika u Slovačkoj svega nekoliko stotina ima regulisane klasične radne dozvole preko biroa rada, pa tako i boravak dok većinu dovode agencije, često sumnjive, na rad bez regulisanja boravka kada radnici koriste bezvizni režim, a sami moraju da vode računa da njihov boravak u šengenskom prostoru ne pređe 90 dana u svakih pola godine.

Slovačka Inspekcija rada i policija krenule su u učestalije kontrole preduzeća za koje se zna da zapošljavaju radnike iz trećih zemalja, van Evropske unije, u februaru, nakon skandala sa nehumanim uslovima i prevarama agencija koje su dovodile srpske radnike u fabriku Samsung u Slovačkoj.

Rihter: Želimo da radnici iz Srbije imaju iste uslove kao Slovaci

Slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter izjavio je danas da je interes Slovačke da se radnicima iz Srbije obezbede adekvatni radne uslove, socijalno osiguranje i odgovarajući smeštaj.

"S obzirom na sadašnju potražnju i stanje na slovačkom tržištu rada biće nam potrebna kvalifikovana radna snaga", rekao je Rihter na konferenciji za novinare sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem u Bratislavi.

Kako se navodi, povodom problema nastalog jer neobaveštenost radnika iz Srbije zloupotrebljavaju posredničke agencije, ministar Rihter je rekao da će saradnja u suzbijanju nelegalnog zapošljavanja između slovačkog i srpskog ministarstva, kao i saradnja inspekcija rada dve zemlje pomoći da Srbi u Slovačkoj imaju ravnopravne uslove prema slovačkom Zakonu o radu.

"Srbija i Slovačka imaju sporazum o socijalnom osiguranju. Ako dođe zaposleni iz Srbije ima sve zakonske garancije koje postoje za građane Slovačke. To je naš cilj. Da stvaramo uslove da bilo koji državljanin treće zemlje, uključujući tu i Srbiju ima uslove jednake kao slovački zaposleni prema Zakonu o radu i da se ne dešava socijalni damping, da mi ne uvozimo jeftinu radnu snagu", izjavio je Rihter.

Slovački ministar upozorio je da su uglavnom za iskorišćavanje radnika iz Srbije krive posredničke agencije, često iz Češke, Poljske i Mađarske, dodajući da je nelegalno zapošljavanje inspekcija otkrila u 24 preduzeća i da je u toku provera još 12.

"Otkako smo u Slovačkoj pooštrili Zakon o agencijama za privremeno zapošljavanje, mnoge koriste priliku da otvore podružnicu u susednim zemljama gde propisi nisu tako strogi i da tako šalju zaposlene. Zato je važno da imamo blagovremeno informaciju o ljudima koji dolaze iz Srbije", rekao je Rihter. On je dodao da radnici iz Srbije rade najčešće u fabrikama automobilske industrije i elektro industrije.

Izvor: Beta