Srbija potpisnica Deklaracije Evropske unije: Izbori u Belorusiji nisu bili slobodni ni fer

Srbija je jedna od potpisnica Deklaracije Evropske unije o izborima u Belorusiji u kojoj se navodi da izbori u ovoj zemlji nisu bili ni slobodni niti fer, a vlasti ove zemlje se pozivaju da pokrenu istinski i uključivi dijalog sa širim društvom kako bi se izbeglo daljnje nasilje, navodi se na sajtu Evropske unije. Činjenicu da je Srbija među potpisnicima Deklaracije danas su pozdravili ambasadori EU i SAD u Srbiji Sem Fabrici i Entoni Godfri.

Zastave Srbije i SAD Foto: Srđan Ilić

“Državne vlasti su primenile nesrazmerno i neprihvatljivo nasilje koje je dovelo do najmanje jedne smrti i mnogih povređenih. Privedene su hiljade ljudi, uskraćena sloboda okupljanja medija i izražavanja. Pozivamo beloruske vlasti da odmah i bezuslovno puste sve pritvorene. Osim toga kredibilni izveštaji domaćih posmatrača pokazuju da izborni process nije ispunio međunarodne standarde koji se očekuju od države koja je u OEBS-u. Građani Belorusije zaslužuju bolje", navodi se u Deklaraciji EU.

“Od puštanja političkih zatvorenika u 2015. odnos između EU i Belorusije se poboljšao. Ali bez napretka u pogledu ljudskih prava i vladavine zakona, odnos između EU i Belorusije može se samo pogoršati”, dodaje se.

U Deklaraciji EU piše da će se procenjivati situacija i preispitati odnosi s Belorusijom. To, kako stoji, može između ostalog uključiti i preduzimanje mera protiv odgovornih na uočeno nasilje, neopravdana hapšenja i falsifikovanje izbornih rezultata.

Potpisnici Deklaracije su osim država EU i zemlje kandidati Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija, potencijalni kandidat Bosna i Hercegovina i države EFTA – Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Ukrajina.

Činjenicu da je i Srbija među potpisnicima Deklaracije na svojim Tviter nalozima pozdravili su ambasadori Evropske unije Sem Fabrici i SAD Antoni Godfri.

“Pozdravljam pridruživanje Srbije Deklaraciiji o predsedničkim izborima u Belorusiji”, napisao je Fabrici.

“Sjajno je videti da Srbija stoji uz svoje evropsko okruženje!”, poručio je Godfri.

U Belorusiji je nakon izbora 9. septembra došlo do masovnih protesta demonstranata koji ne priznaju rezultate, a vlast je odgovorila hapšenjima.

Izvor: Insajder