Srbija preuzima postupak protiv Radete i Jojića

Ministarstvo pravde prosledilo je Mehanizmu u utorak, 13. marta obaveštenje da su pravosudni organi Srbije spremni da preuzmu postupak protiv Vjerice Radete i Petra Jojića.

Petar Jojić i Vjerica Radeta

"Imajući u vidu činjenično stanje iz naloga Međunarodnog tribunala, krivično pravne propise Republike Srbije i propise koji regulišu pružanje međunarodne pravne pomoći, ispunjene su pretpostavke da nadležno tužilaštvo preuzme krivično gonjenje protiv navedenih lica", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Mehanizam u Hagu pozvao je prošlog meseca vlasti u Srbiji da se izjasne da li žele da od njega preuzme slučaj protiv Radete i Jojića, koje je Haško tužilaštvo optužilo za zastrašivanje svedoka u postupku koji je vođen protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Tribunal odbijao mogućnost da se sudi u Srbiji

Vlasti Srbije su ranije, tokom dugotrajnog sporenja sa Haškim tribunalom oko hapšenja i izručenja dvoje radikala, predlagale da se njima sudi pred srpskim sudom, ali je Tribunal tu mogućnost odbijao.

Tribunal je zatvoren krajem 2017, ali je prethodno predmet protiv radikala ustupio svom pravnom nasledniku Mehanizmu.

Do zatvaranja, Tribunal je skoro tri godine tražio od Beograda da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, koje je u oktobru 2012. optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić preminuo je prošle godine u Srbiji. Tribunal je, potom, obustavio postupak protiv njega.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015.

Na proleće 2016. godine Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučio je da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Izvor: Insajder, Beta