Srbija preuzima proces od Haga protiv Jojića i Radete

Gotovo šest godina nakon što je Haški tribunal oktobra 2012. podneo optužnice protiv tada troje pripadnika Srpske radikalne stanke da su u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima, Međunarodni sud u Hagu odlučio je da ustupi Srbiji proces protiv zvaničnika Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete.

Petar Jojić i Vjerica Radeta

Odluku da se Jojiću i Radeti sudi pred sudom u Beogradu, a ne u Hagu, doneo je Ajdin Akaj , sudija Rezidualnog mehanizma, pravnog naslednika Tribunala.

Sudija Akaj ponovo je, u ime Mehanizma, izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete. Istovremeno, povučen je nalog za hapšenje koji je za njima izdao Tribunal.

Jojića i Radetu Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je 2016. godine, međutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice".

Sud u Hagu Jojića i Radetu tereti da su uticali na svedoke u procesu protiv njihovog predsednika njihove stranke Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče. Trećeoptuženi Jovo Ostojić preminuo je prošle godine u Srbiji i protiv njega je obustavljen postupak.

Nalog za hapšenje pripadnika SRS, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015, ali po njemu ni do danas nije postupljeno. Treba istaći da je u sličnim slučajevima ranije Viši sud, pa čak i isti sudija u najmanje dva slučaja, doneo potpuno suprotne odluke i “odobrio” izručenje optuženih za nepoštovanje Haškog tribunal, poput radikala, Ljubiše Pekovića koji je zbog nepoštovanja suda osuđen na tri meseca zatvora.

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u ovom slučaju.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović obavestila je 14. marta Mehanizam - pravnog naslednika Tribunalu u Hagu da je Srbija "spremna da sprovede krivični postupak" protiv Jojića i Radete.

Izvor: Beta;Insajder