Srbija u pregovorima s EU otvorila poglavlje o finansijskim uslugama

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila još jedno poglavlje u pristupnim pregovorima – poglavlje devet o finansijskim uslugama. Za deset godina pregovaranja Beograd je otvorio 17 poglavlja, a dva su odmah i zatvorena. Na konferenciji je potpisan i Instrument pretpristupne pomoći (IPA) za 2018. godinu u iznosu od 179,1 milion evra.

Zastave Srbije i EU

Delegaciju Srbije u Briselu predvodi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je izjavila da Srbija može biti zadovoljna otvaranjem još jednog, 17-og poglavlja u pregovorima o članstvu s EU, iako je očekivala dva, ali i to je zadovoljavajuće imajući u vidu nepovoljna zbivanja u regionu.

Ona je podvukla da su time prepoznati uspesi zemlje u ekonomskim reformama i da otvaranje poglavlja 9 znači da se obezbeđuje sigurnost finansijskog sistema.

Srbija, kako je navela, „ne gubi dah” u procesu ka članstvu u EU, a na pitanje novinara nije li izostanak otvaranja više poglavlja i posledica nepovoljnih ocena Evropske komisije o vladavini zakona i temeljnih sloboda, navela je da je to samo delimično tačno i da je EK ukupno prepoznala napredak Srbije.

George Ćamba, ministar inostranih poslova Rumunije, predsedavajuće EU, je istakao da je Srbija time otvorila 17 poglavlja i naglasio da će brzina približavanja članstvu zavisiti od reformi u poglavljima vladavine prava i temeljnih sloboda, podvukavši da EU očekuje da se u ključnim reformama vide opipljivi rezultati.

Ćamba je stavio do znanja da ministarski savet EU ističe i potrebu da Srbija postepeno usaglasi svoju za spoljnom i bezbednosnom politikom Unije i da se dijalog sa Prištinom što pre nastavi.

Evropski komesar Johanes Han je na zajedničkoj konferenciji za medije istakao važnost otvaranja poglavlja 9 jer to pokazuje da su u Srbiji postignuti ni malo laki uspesi u makroekonomskoj stabilizaciji i ekonomskom razvitku.

Han je podvukao da je to važno da bi se otklonile opasnosti po investitore i građane i, takođe, naveo potrebu da Srbija napreduje u jačanju vladavine zakona, temeljnih sloboda i demokratskom vršenju vlasti.

Evropski komesar je podsetio da je EU od 2007-e Srbiji odobrila preko dve milijarde evra bespovratne pomoći.

Uoči otvaranja poglavlja premijerka Ana Brnabić je navela da je „EU u ovom trenutku u specifičnoj situaciji, ne samo zbog svojih internih izazova i reformi već zato što nisu formirani evropska komisija i evropski parlament i zbog toga je ovo dobra vest za Srbiju“.

Ona je rekla i da će s ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović razgovarati da se stavi veći fokus na zatvaranje poglavlja.

„Ako ima, nadam se već 17 otvorenih poglavlja i više od dva privremeno zatvorena to je dosta dobar uspeh u ovom trenutku kada se EU suočava sa problemima“, navela je Brnanbić.

Guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković smatra da je otvaranje poglavlja devet pokazatelj usklađenosti sa svim kriterijumima i merilima koje predviđa oblast finansijskih usluga i da je Srbija na putu ka EU uradila veliki deo posla u ovoj oblasti.

Oblast finansijskih usluga pokriva sektor banaka, osiguranja, bankarskih konglomerata, investicionih fondova, tržišta kapitala, strukovne penzije, a njeno usklađivanje s pravilima EU bi trebalo da donese bi trebalo da donese niže kamate i bolje uslove kreditiranja.

"Otvaranje poglavlja devet u dobroj meri govori da je Srbija na putu ka EU i da je već veliki deo posla uradila u ekonomskoj oblasti", preneo je RTS izjavu Jorgovanke Tabaković.

Ona je podsetila da je u decembru otvoreno poglavlje 17 koje se tiče ekonomske i monetarne politike koje takođe, kao i poglavlje devet (finansijske usluge) vodi NBS.

"Do ulaska u EU mi ćemo morati da donesemo neke zakone, ali ne zato što oni danas ne postoje, nego zato što je to oblast u kojoj se svakodnevno rade unapređenja koja znače, na primer, zaštitu korisnika finansijskih usluga i sve veći i dublji obuhvat tih usluga i način kako se prati njihova primena, unapređuje upravljanje rizicima u poslovanju i to će značiti kontinuitet našeg usklađivanja do ulaska u EU", navela je Tabakovićeva..

Srbiji 179 miliona evra pretpristupne pomoći

Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Johanes Han potpisali su u Briselu paket pretpristupne pomoći IPA 2018 u iznosu od 179,1 milion evra.

U pitanju su bespovratna sredstva EU namenjena za podršku Srbiji na putu evrointegracija. IPA program za 2018. godinu predviđa podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine, inovacija, razvoja turističke infrastrukture, kao i podršku ranjivim kategorijama stanovništva kroz održiva rešenja za smeštaj i zapošljavanje.

Program predviđa i intervencije u oblasti statistike, procesa evropskih integracija i usklađivanja sa EU standardima.

Preko IPA fondova EU pomaže i podržave zemlje koje su kandidati ili su na putu da postanu kandidati za članstvo u EU. EU je u tu svrhu za Srbiju, za period od 2014 do 2020. godine, izdvojila 1,5 milijardi evra.

Izvor: RTS, Insajder