Srbiji uručena poternica za Nemanjom Ristićem

Srbiji su uručene crvene Interpolove poternice za Nemanjom Ristićem, Milošem Jovanovićem i Predragom Bogićevićem, koje Crna Gora traži zbog sumnje da su učestvovali u pripremanju terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, piše list Pobjeda, a prenosi RTCG.

Prema saznanjima Pobjede, Srbija je pre nekoliko dana dobila poternice za trojicom njenih državljana. 

Poseta Lavrova obeležena propustom službi bezbednosti

U ponedeljak u Beogradu ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov fotografisao se s pripadnicima desničarske organizacije Zavetnici, među kojima je bio i Nemanja Ristić. Osim ovih sumnji crnogorskih institucija, Ristić je i ranije u Srbiji bio osuđivan zbog pretnji i tada mu je određena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja.

Imajući u vidu da je MUP Srbije, između ostalih, bio zadužen za bezbednost šefa ruske diplomatije, Insajder.net je MUP-u Srbije istog dana uputio pitanje kako je moguće da se čovek za kojim je Crna Gora raspisala poternicu priđe i fotografiše se s Lavrovim. Međutim, odgovor do danas nismo dobili.

Kako se navodi, poternice su stigle još pre nego što se Ristić fotografisao s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim u Beogradu i tu fotografiju postavio na svoj Fejsbuk profil. 

Prema saznanjima Insajdera, ako je stvarno raspisana Interpolova poternica, Nemanju Ristića bi po toj poternici prvo morao da privede MUP Srbije.

Tek nakon toga crnogorsko Ministarstvo pravde bi zahtev za izručenje Nemanje Ristića uputilo srpskom Ministarstvu pravde. Kako je juče rečeno za Insajder.net, Ministarstvo pravde Srbije još nije dobilo zahtev za izručenje.

Ovaj list navodi i da je nemoguće da fotografiju srpski istražioci nisu registrovali, posebno ako je ta ista fotografija obišla stranice domaćih i regionalnih medija.

Juče je crnogorski ministar pravde Zoran Pažin rekao da je obaveza svih država članica Interpola, uključujući Srbiju, da ispunjavaju svoje obaveze i uhapse osobe osumnjičene za teška krivična dela. On je dodao i da je za Ristićem raspisana međunarodna poternica zbog sumnje da je jedan od organizatora neuspelog terorističkog napada na institucije u Crnoj Gori na dan održavanja parlamentarnih izbora, 16. oktobra.

Izvor: RTCG, Insajder