Srpska lista i zvanično u opoziciji, tužbe zbog akcije kosovskih specijalaca

Šef poslaničkog kluba Srpske liste u kosovskoj skupštini Saša Milosavljević zatražio je odgovornost za upad i brutalnu akciju specijalnih snaga kosovske policije u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici i obavestio poslanike parlamenta da zbog te akcije srpski poslanici od danas istupaju iz vladajuće koalicije i da prelaze u opoziciju, prenela je RTS.

Skupština Kosova

Milosavljević je zatražio ostavke ministra policije Fljamura Sefaja i direktora policije Špenda Mađunija.

Sefaja je danas već smenio kosovski premijer Ramuš Haradinaj i to zbog hapšenja i ekstradicije šest Turaka zbog sumnje da su pripadnici organizacije FETO propovednika Fetulaha Gulena, koji je u Turskoj optužen za prirpemu vojnog udara.

Milosavljević je, obraćajući se u parlamentu naveo da su pretučeni nedužni ljudi, ministri i politički predstavnici i da bi zbog toga poslanike trebalo da bude sramota.

Replicirao mu je predsednik Skupštine Kadri Veselji, pozivajući ga da se biranim rečima obraća poslanicima.

Veselji tvrdi da je "sramota ulaziti bez dozvole na Kosovo i da to niko neće tolerisati".

Povlačenje srpskih poslanika iz vladajuće koalicije je još jedan korak protesta Srba zbog akcije specijalnih snaga kosovske policije i hapšenja i proterivanja Marka Đurića.

Tužba Policijskom inspektoratu

Tri ministra Srpske liste juče su saopštili da se povlače iz kosovske vlade. Srpska lista je podnela i tužbu Policijskom inspektoratu u Prištini zbog brutalne akcije specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosmeta.

Milan Radojević, zamenik kosovskog ministra policije u ostavci, rekao je da je podnošenje tužbe jedan od zaključaka sastanka predstavnika 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

"I dalje smo odlučni da delujemo u okviru sistema, u okviru institucija, mirnim sredstvima, i zato smo podneli zvaničan zahtev kosovskom inspektoratu da pokrene istragu i utvrdi krivičnu odgovornost pripadnika specijalnih jedinica koji su onog dana učestvovali u hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kao i u brutalnom prebijanju ministara, gradonačelnika, novinara i svih ostalih građana koji su tamo bili", rekao je Radojević u razgovoru za RTS.

Dodao je da su kao prilog dostavili video-materijale medijskih kuća, fotografije, izjave ministara, gradonačelnika, kao i ostalih ljudi koji su u trenutku upada kosovskih specijalaca u Mitrovački dvor bili na licu mesta.

„Smatramo da ima više nego dovoljno dokaza za pokretanje ne samo istrage, već i za utvrđivanje krivične odgovornosti pojedinaca#, rekao je Radojević.

Dodaje da je Policijski inspektorat nezavisna institucija u pokretanju istrage protiv policajaca, te da on utvrđuje njihovu krivičnu odgovornost.

Naveo je da su u ovoj akciji hapšenja i prebijanja učestvovale sve specijalne jedinice kosovske policije, te da je reč o najmasovnijoj akciji angažovanja specijalnih jedinica u istoriji kosovske policije.

„U hapšenju i prebijanju učestvovala je FIT jedinica, koja važi za najelitniju u kosovskoj policiji, a podrška im je bio nekadašnji ROSU, sada specijalna jedinica. Na terenu je bilo između 150 i 200 specijalnih jedinica", rekao je Radojević.

O podnošenju tužbe obavešteni su i predstavnici međunarodne zajednice, kao i ambasade.

Izvor: RTS