Srpska lista: O podršci Haradinaju nakon konsultacija sa Vučićem

Poslanik Srpske liste (SL) u kosovskoj skupštini i šef za saradnju sa medijima Igor Simić rekao je danas za Insajder da je dobro za građane što se ide ka deblokiranju institucija na Kosovu. Komentarišući jučerašnje potpisivanje sporazuma Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija sa strankama takozvane "ratne koalicije" (PAN), Simić je rekao da konačna odluka o podršci novoj koaliciji nije doneta.

Srpska lista

’’Kao i uvek do sada, za dalje korake ćemo se konsultovati sa Vladom Srbije i predsednikom Vučićem’’, rekao je Simić.

Kako je naveo, Srpska lista je otvorena za razgovore i saradnju sa svima, ali pod uslovom da se poštuju interesi srpskog naroda. 

Beograd odlučuje

Kako pišu kosovski mediji, za izbor Haradinaja za premijera neophodni su glasovi Srpske liste.

Formiranje kosovskih institucija sada zavisi od predsednika Srbije, smatra lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

"Posle sinoćnjeg sporazuma, konstituisanje kosovske skupštine i formiranje vlade ostavljeno je Vučićevoj ruci," napisao je Kurti na svojoj Fejsbuk stranici. 

"Naglašavam da Srpsku listu ne interesuju funkcije zbog funkcija, već kao instrument za poboljšanje položaja Srba na Kosovu", rekao je Simić.

Simić je podsetio da SL ima deset poslanika i da je dobila 90% glasova srpskog naroda na parlamentarnim izborima.

Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija potpisala je juče koalicioni sporazum sa strankama takozvane "ratne" koalicije (PAN), otvarajuci tako put ka formiranju nove kosovske vlade, javili su prištinski mediji.

Kosovske institucije su u blokadi oko tri meseca.

Izvor: Insajder