Srpska lista predala listu kandidata za poslanike za izbore na Kosovu

Srpska lista (SL) predala je danas listu kandidata za poslanike na prevremenim izborima na Kosovu. Spisak 17 kandidata, na kojem su i pojedini predstavnici Građanske inicijative Sloboda, demokratija i pravda ubijenog Olivera Ivanovića, objavljen je na Fejsbuk stranici Srpske liste.

Srpska lista

Prvi na listi kandidata je Igor Simić zatim Zoran Mojsilović, Miljana Nikolić, Slavko Simić, Ivan Todosijević, Jasmina Dedić, Miloš Perović, Ljubinko Karadžić, Verica Ćeranić, Branislav Nikolić, Milan Kostić, Vinka Radosavljević, Milan Joksimović, Ksenija Božović, Boža Stojanović, Mirjana Nikolić i  Svetislav Jokić.

Kako je ranije saopštila Srpska lista, odluka o učešću na prevremenim parlamentarnim izborima je doneta nakon konsultacije koje je SL imala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Danas u ponoć je zadnji rok za predaju lista kandidata za poslanike u CIK-u.

Rakić: Srpska radikalna stranka podržala kandidate Srpske liste za izbore

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je danas da je Srpska radikalna stranka odlučila da podrži kandidate Srpske liste na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji. Rakić je pozdravio tu odluku, ocenjujući da je ona „značajna za opstanak srpskog naroda u pokrajini“.

„Jedino složno okupljeni pod barjakom naše trobojke naš narod ima budućnost na Kosovu i Metohiji. Ovo nisu izbori na kojima se nadmeću politički programi, već na njima građani mogu da demokratski zaštite svoje pravo na opstanak na vekovnim ognjištima“, naveo je Rakić u saopštenju.

Podsetimo, izbori na Kosovu održaće se 6. oktobra i to nakon što je, posle ostavke Ramuša Haradinaja, predsednik Kosova Hašim Tači posebnim ukazom raspisao vanredne parlamentarne izbore.

Srpska lista, kako je juče saopšteno, nastupiće na zajedničkoj listi sa građanskom inicijativom „Sloboda, demokratija, pravda” (GI SDP) ubijenog Olivera Ivanovića.

Inicijativa je u obrazloženju te odluke navela da je „Srbima na Kosovu i Metohiji u ovim trenucima preko potrebno jedinstvo i podrška države Srbije radi opstanka i očuvanja državnih i nacionalnih interesa”.

Nakon ovakvog saopštenja, prvo je aktivista Marko Jakšić, koji je početkom ove godine dao ostavku na mesto opštinskog odbornika, na svom profilu na društvenim mrežama napisao da više neće biti član GI SDP, da bi se od odluke Inicijative nešto kasnije ogradila i dvojica odbornika u Skupštini Mitrovice Igor Rajčić i Dušan Milunović.

Sa nama ili protiv Srbije

Kako je za Insajder rekao Milunović ovakva odluka je doneta jer ne žele da “budu na istoj strani sa strankom čiji je potpredsednik osumnjičen za ubistvo Olivera Ivanovića”.

O saradnji sa Srpskom listom na pitanja Insajdera odgovarala je juče i Ksenija Božović koja je navela da je ovaj dogovor napravljen sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

„Mi drugu državu nemamo, za nas je Srpska lista sada Aleksandar Vučić i mi ćemo podržati Aleksandra Vučića”, obrazložila je juče, između ostalog, Božović.

Saradnju Srpske liste i Inicijative ubijenog Olivera Ivanovića juče je pozdravio i Aleksandar Vučić navodeći da je “ujedinjenje nije pitanje partija već državnih interesa”.

U međuvremenu je Aleksandar Ivanović, brat ubijenog Olivera Ivanovića, saopštio da se porodica Ivanović obratila Izbornoj komisiji u Prištini jer su „apsolutno protiv eventualne upotrebe imena Olivera Ivanovića u nazivu izbornih lista“ na predstojećim izborima na Kosovu.

Ivanović tokom kampanje proglašavan za izdajnika, potpredsednik Srpske liste osumnjičen za učestvovanje u ubistvu

Osnivač GI SDP Oliver Ivanović ubijen je ispred stranačkih prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice 16. januara 2018. godine. Ivanović je sve što mu se dešavalo uoči ubistva - od upada nepoznatih lica u njegov stan, ubijanja njegovog saradnika, paljenja automobila - povezivao sa svojim političkim delovanjem.

Politički pritisci na Olivera Ivanovića pojačali su se nakon što je njegova Građanska inicijativa podnela zvanične liste za lokalne izbore koji su na Kosovu održani 22. oktobra 2017. Tokom kampanje nekoliko kandidata na listama Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda” povuklo je svoje kandidature, i to tako što su svi potpisivali istovetni tekst.

Ivanović je podneo krivične prijave zbog pretnji kandidatima i pozvao sve, od Beograda preko Prištine do EULEX-a i KFOR-a, da reaguju. Ni srpsko ni kosovsko tužilaštvo nikada nisu saopštili šta su uradili povodom ovih krivičnih prijava.

Tokom kampanje za lokalne izbore zakazane za oktobar 2017. godine Oliver Ivanović proglašavan je za izdajnika i saradnika Prištine koji podriva jedinstvo srpskog naroda. Srpska lista, koju je tokom izbora podržao zvanični Beograd, objavila i spotove u kojima Ivanovića optužuje da ima podršku Prištine, da ga više interesuje njegov zapaljeni automobil nego ubistvo jednog čoveka u Mitrovici i da je nepošten.

Spotovi su emitovani na TV Mostu iz Zvečana i televiziji sa nacionalnom pokrivenošću TV Pink. Da Oliver Ivanović razbija jedinstvo srpskog naroda govorili su i čelnici Srpske liste kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Potpredsednik Srpke liste je Milan Radoičić koga Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči, između ostalog, za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića.

Izvor: Insajder