Srpski ambasador u Crnoj Gori odbio da primi protestnu notu: Srbija osuđuje pokušaj spaljivanja crnogorske zastave

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović danas je u crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) odbio da primi protestnu notu. Kako je saopštilo MVP, generalni sekretar tog ministarstva Miodrag Kankaraš uložio je protest najoštrije osuđujući “višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije”. Božović je osudio pomenuti čin kao neprimeren, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije niti njenih građana.

Srbija - Crna Gora, Ilustracija

Srpski ambasador u Crnoj Gori Vladimir Božović danas je pozvan na razgovor u crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova "zbog pokušaja paljenja i kontinuiranih nasrtaja na crnogorsku zastavu i Ambasadu u Beogradu”. Paljenje crnogorske zastave danas je osudilo i srpsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nakon sastanka sa Božovićem, Miodrag Kankaraš je naveo da se “pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi u opasnost bezbednost crnogorskih diplomata“ i naglasio da očekuje da će zvanični Beograd odmah reagovati “u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore”. 

On je naveo da su “nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore u suprotnosti sa načelima dobrosusedskih odnosa dve prijateljske države i načelima međunarodnog prava o obezbeđivanju nesmetanog i bezbednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema”.

U saopštenju MVP navodi se da je Božović osudio pomenuti čin kao neprimeren, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije niti njenih građana. 

„Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave“, rekao je ambasador, koji je preneo „žaljenje ministra spoljnih poslova Ivice Dačića zbog navedenog akta“. 

Takođe, on je istakao, kako se navodi u saopštenju, da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore. 

“On je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da se Srbija ne želi mešati u unutrašnje stvari Crne Gore”, navedeno je  u saopštenju MVP.

Veliki broj navijača Crvene zvezde protestovao je sinoć ispred Ambasade Crne Gore u centru Beograda da bi, kako su rekli, pružili podršku Srbima u Crnoj Gori i iskazali negodovanje zbog izglasavanja tamošnjeg Zakona o slobodi veroispovesti. Oni su ispred zgrade u kojoj su na višim spratovima prostorije Ambasade ispaljivali pirotehniku, gađajući više puta raketama za vatromet zastavu Crne Gore koja se nalazi na najvišem spratu zgrade.

MSP: Paljenje crnogorske zastave narušava ugled Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ranije danas najoštrije je osudilo paljenje crnogorske zastave na zgradi ambasade te zemlje u Beogradu ocenivši da "to ide na ruku onima koji odgovornost za krizu u Crnoj Gori pokušavaju da prebace na Srbiju". 

“Ne ulazeći u komentare različitih izjava iz Crne Gore u kojima se pokušava odgovornost za krizu u Crnoj Gori lažno prebaciti u Srbiju, a ne zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, koji je uperen protiv srpskog naroda i SPC, Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije osuđuje paljenje crnogorske zastave”, objavljeno je na sajtu MSP.

Kako se dalje navodi, takav čin samo “ide na ruku neprijateljima srpskog naroda i narušava ugled Srbije, kao ozbiljne države koja se zalaže da se dijalogom i u miru rešavaju problemi u regionu, a u ovom slučaju u Crnoj Gori”.

Povodom dešavanja ispred ambasade crnogorski premijer Duško Marković je na Tviteru napisao da se u Beogradu desio "još jedan necivilizacijski atak na Ambasadu Crne Gore i crnogorsku zastavu".  

“Zaprepašćujući je odnos vlasti Srbije. CG je još jednom pred izazovom odbrane nezavisnosti i slobode. Sačuvaćemo našu Crnu Goru uprkos mržnji kojom je zasuta od istih aktera unutar i van njenih granica", naveo je Marković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da niko ne pokušava da ugrozi nezavisnost Crne Gore, već da Crna Gora ugrožava srpske svetinje.

"Niko vama ne ugrožava nezavisnost, samo nemojte da uzimate srpske svetinje. Mi da ratujemo nećemo, ni da se sukobljavamo sa vama i nemojte da lažete svoj narod da vam je ugrožena nezavisnost. Vi ste ugrozili svetinje koje nisu vaše i koje pripadaju narodu i srpskoj crkvi", rekao je Vučić za televiziju Pink povodom navoda premijera Crne Gore Duška Markovića da je Crna Gora pred izazovom da sačuva nezavisnost. 

Vučić je istakao da Srbija želi najbolje moguće odnose sa bratskom Crnom Gorom. 

On je povodom protesta navijača Crvene zvezde ispred ambasade Crne Gore u Beogradu rekao da niko nije pokušao ni da uđe u ambasadu i da crnogorski zvaničnici znaju koliko je snaga bilo spremno da sačuva ambasadu i osoblje. 

Vučić je rekao da nije za ponos to što je pirotehničkim sredstvima gađana zastava Crne Gore, ali da ambasada nije bila ugrožena niti je bilo ko pokušao da uđe u nju. 

Širom Crne Gore hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i drugih građana i sinoć su protestovali zbog usvajanja Zakona kojim se, kako smatraju, ugrožavaju prava SPC i Srba.  

Mitropolija crnogorsko - primorska: Ograđujemo se od mogućih incidenata za Božić

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je danas da se unapred ograđuje od svih mogućih incidenata koji bi mogli da budu inscenirani oko Badnjeg dana i Božića sa ciljem kompromitacije mirnog hrišćanskog otpora u Crnoj Gori i dodala da o tome do Mitropolije stižu "pouzdana obaveštenja".

"Crkva ne poziva niti će pozivati na nasilje bilo kakve vrste, ali će pokazati odlučnost u odbrani svojih svetinja i večnog ljudskog dostojanstva. Odgovornost za razbuktavanje podela i deoba leži na onima koji su, bez prihvatanja istinskog dijaloga, doneli nakaradni, antiustavni i diskriminatorski ne-zakon o otimanju hramova i crkvene imovine SPC. Na svakome je pravoslavnom verniku, s druge strane, odgovornost da ne nasedne na tu provokaciju i da se s ljubavlju odnosi prema svim ljudima, po ugledu na Gospoda našega Isusa Hrista", navodi se u saopštenju Episkopskog saveta Mitropolije. 

Episkopski savet je naveo da snažno hrišćansko i narodno jedinstvo u Crnoj Gori pokazuje čvrstu rešenost crkve i vernika da ne dozvole politizaciju tog pitanja sa bilo koje strane. U saopštenju se dodaje da je Crkva osnovala međunarodni ekspertski tim čiji je mandat da, u saradnji sa domaćim pravnim timom, zastupa interese crkve na teritoriji Crne Gore i pred relevatnim međunarodnim institucijama. 

 Izvor: RTCG, Insajder, Beta