Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova: Hrvatsko ministarstvo odbilo da primi protestnu notu Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo danas da je ambasadorka Mira Nikolić u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu tog ministarstva kako bi predala protestnu notu zvaničnicima hrvatskog Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova. Kako je saopšteno, predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije.

Zastave Hrvatske i Srbije Foto: Srđan Ilić

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je juče da je ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila da primi protestnu notu Hrvatske, uloženu zbog "nenajavljenog i nezakonitog" ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku. Međutim, srpsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je ambasadorka Mira Nikolić imala zakazan sastanak u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, kako bi predala protestnu notu Srbije.

“Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi”, piše u saopštenju MSP.

Podsetimo, do novog zaoštravanja odnosa Beograda i Zagreba došlo je u subotu kada je delegaciji Vojske Srbije, koja je trebalo da prisustvuje obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika, u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku. Prema rečima direktora hrvatske policije Nikole Miline razlog za zabranu ulaska je „nenajavljena poseta“, što je Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uslovi boravka, najblaže rečeno, nije osnovan”, navodi se u noti.

Kako se dodaje, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske. Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da je ovakva odluka u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope i ukazuje da “neprimerenih postupaka” niti reakcija "srpskog političkog vodjstva" nije bilo.

Vučić: Razumem da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti

Povodom zabrane ulaska srpskoj vojnoj delegaciji uHrvatsku predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da „razume da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti i onoga što se desilo u Drugom svetskom ratu“.

On je dodao da očekuje ponudu jedne američke kompanije kako će ubuduće da izgleda Memorijalni centar u Gradini - mestu čuvanje sećanja na jasenovačke žrtve, i „da Srbija mora da brine o tome da joj niko nikad ne bi zabranio da odaje počast žrtvama“.

Plenković: Cilj je bio da se izazove incident

S druge strane, premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je „pokušaj ulaska 11 srpskih vojnika u Hrvatsku provokacija sa ciljem izazivanja incidenta“.

„Reč je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito nameravanom provokacijom i sa ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnom pravu i za nas je kao državu neprihvatljiva i mi je kao država to najoštrije osuđujemo“, rekao je Plenković.

On je naveo da bi „normalno bilo da su srpske vlasti najavile dolazak“.

„Ovih Vulinovih 11 koji su hteli da dođu u Hrvatsku očito su zaboravili propise i medjunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vežba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije“, naglasio je premijer.

Plenković je istakao da Hrvatska očekuje da „država Srbija s respektom tretira Hrvatsku i Hrvate u Srbiji“.

Izvor: Beta, Insajder