Srpsko tužilaštvo za Insajder: Još se traga za poslednjim vlasnikom automobila iz kog je najverovatnije ubijen Oliver Ivanović

Opel astra, koja je najverovatnije korišćena u ubistvu Olivra Ivanovića, prodata je još sredinom 2016. godine na jednom autoplacu u Srbiji, odgovoreno je Insajderu iz Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu. To je, po svemu sudeći, poslednji trag o mogućem vlasniku ovog vozila. Tužilaštvo u Prištini je u optužnici navelo da su počinioci ubistva iz opel astre ispalili šest hitaca u Olivera Ivanovića. Kretanje opel astre u danima pre i na sam dan ubistva Olivera Ivanovića, kao i poslednji kupac, mogao bi biti jedan od ključnih tragova kojima se bavi kosovsko tužilaštvo u optužnici, da bi ubistvo povezao s policijom na severu Kosova, pa i sa Milanom Radočićem.

Specijalni sud i Tužilaštvo za organizovani kriminal. Foto: Srđan Ilić

Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje od dana ubistva Olivera Ivanovića vodi preistražni postupak, u odgovorima Insajderu potvrdilo je ranija saznanja da je opel astra koja je, “prema dostupnim podacima najverovatnije korišćena prilikom ubistva Olivera Ivanovića, pripadala srpskom državljaninu koji je duže vreme živeo u Austriji”.

Međutim, vlasnik je po svemu sudeći više puta promenjen od trenutka kada je porodica automobil prodala na placu u Srbiji do trenutka ubistva Olivera Ivanovića.

Vozilo je poslednji put registrovano u Austriji 2011. Posle smrti vlasnika član njegove porodice, prema navodima tužilaštva u Srbiji vozilo je radi prodaje 2016. predao autoplacu u Srbiji. 

“Proverama je utvrđeno da je vozilo predato autoplacu krajem maja 2016. godine i da je prodato 10 do 15 dana kasnije. Od momenta saznanja za mogućnost da je ovo vozilo koršćeno za izvršenje ubistva, po nalogu Tužilaštva za organizvoani kriminal, policija neprekidno pokušava da utvrdi identitet kupca. Potragu otežava činjenica da o kupoprodaji ovog vozila, koje nije ocarinjeno niti registrovano u Repbulici Srbiji, nije sačinjena nikakva dokumentacija, putem koje bi se mogao identifikovati kupac”, navodi se u odgovoru Tužilaštva.

Tužilaštvo u Beogradu navodi da je problem i činjenica da je kupoprodaja izvršena više od godinu i po pre izvršenja krivičnog dela.

O potrazi za vlasnikom vozila neposredno nakon ubistva govorio je i direktor policije Vladimir Rebić, koji je naveo da je vozilo više puta menjalo valsnika. Po svemu sudeći, nije bilo moguće utvrditi ko je sve to vozilo koristio, niti kako je uopšte dospelo na Kosovo.

Tužilaštvo u Prištini u optužnici koju je podiglo u decembru 2019. opel astru direktno povezuje sa ubistvom. Jedan od advokata odbrane koji je mogao da vidi dokaze kojima tužilaštvo u Prištini raspolaže rekao je da se na jedom od snimaka vidi trenutak kada pored Olivera Ivanovića prolazi opel astra, kako Oliver ivanović pada, ali se ne vide počinioci. 

Tužilaštvo iz Prištine u optužnici direktno povezuje glavnog istražitelja u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Nedeljka Spasojević, sa automobilom za koji navode da je korišćeno za ubistvo. Spasojevića optužnica iz Prištine tereti da je pomogao izvršiocima ubistva. Kako se navodi, viđen je dan ranije kako to isto vozilo sprovodi do Severne Mitrovice u pratnji policijskog vozila, a na sam dan ubistva je olakšao i osigurao kretanje opel astre. Spasojević je u svojoj odbrani pred tužiocem sve negirao. Iz same optužnice nije jasno da li kosovsko tužilaštvo, pored iskaza svedoka, o tome ima materijalne dokaze, a pre svega snimke sigurnih kamera kojima je inače pokrivena cela Severna Mitrovica.

Šta se sve navodi u optužnici tužilaštva iz Prištine, koja je podignuta 2. decembra 2019, šta su tvrdnje predstavnika vlasti u Beogradu, a šta je poznato od konkretnih dokaza u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića posle dve godine istraga gledaćete u novoj emisiji Insajdera: (Ne)savršen zločin, na programu Televizije N1, 16. Januara 2020. u 20 sati.