Stefanović: Ako Severna Makedonija ne izruči Morinu prekršiće međunarodno pravo

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da ne veruje da Severna Makedonija neće izručiti bivšeg pripadnika OVK Timora Morinu, jer bi to bilo nepoštovanje međunarodnog prava, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nebojša Stefanović

„Sve države koje su deo Interpola treba da poštuju međunarodne propise. Severna Makedonija treba da na osnovu poternice i dokumenata koje je Srbija pružila izruči Morinu državnim organima koji na to imaju pravo“, izjavio je Stefanović.

Stefanović je ocenio da zabrinjava to što predstavnici prištinskih vlasti tvrde da se to neće desiti, što bi, kako je naveo, „indikovalo da su u dosluhu sa organima Severne Makedonije“ i dodao da ne može da zamisli da bi „Severna Makedonija to sebi dozvolila“.

„Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je rekao da će oni poštovati međunarodno pravo, a to znači izručenje organima Srbije. Ukoliko se to ne dogodi videćemo šta ćemo dalje, ne želim da prejudiciram“, naveo je Stefanović.

On je istakao da se Srbija "zbog takvih situacija" bori da Kosovo ne bude primljeno u Interpol, jer kako je rekao „njih interesuje politika i na osnovu toga odlučuju da li će izručiti nekog čoveka nekoj državi“.

Kosovski ambasador u Skoplju: Ekstradicija Morine bi štetila odnosima Kosova i Severne Makedonije

Na hapšenje Morine reagovao je danas i kosovski ambasador u Skoplju Đerđ Dedaj rekavši da ne bi smelo da dođe do ekstradicije Morine u Srbiji jer bi to narušilo odnose Severne Makedonije i Kosova.

"To ne treba da se desi, jer moguća ekstadicija neće biti samo na ličnu štetu Tomora Morine, već može da ima posledice po međudržavne odnose Kosova i Severne Makedonije. Ne bih želeo da ovakvi slučajevi utiču na moguće narušavanje, za šta mi kao Kosovo, uopšte nismo zainteresovani", naveo je on.

Dedaj je za makednosku kablovsku Televiziju 21 rekao da se ekstardicija Morine "kosi sa ljudskim pravima i da je nezakonska i neprihvatljva".

On je istakao da je odmah čim je primio vest o hapšenju Morine prekinuo odmor i doputovao u Skoplje, napominjući da se kosovska ambasada maksimalno angažovala oko tog slučaja.

Podsetimo, Morinu je prošle nedelje makedonska policija uhapsila po Interpolovoj poternici Srbije, koja ga sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu. Krivični sud u Skoplju odredio mu je ekstradicioni pritvor do 30 dana. Ministarstvo pravde Srbije navelo je da će makedonskom pravosuđu podneti molbu za njegovo izručenje.

Ranije ove nedelje Tužilaštvo za organizovani kriminal u Skoplju odbilo je zahtev Morininog advokata Nasera Raufija  za puštanje na slobodu sa obrazloženjem da je „strani državljanin” i da postoji mogućnost od bekstva.

Hapšenje Morine izazvalo je brojne reakcije na Kosovu i u Severnoj Makedoniji.

Premijer Zoran Zaev rekao je da će se u ovom slučaju poštovati zakon, a albanske političke stranke u toj zemlji su tražile puštanje Morine na slobodu.

Puštanje na slobodu bivšeg pripadnika OVK tražio je i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, koji je rekao da Priština neće dozvoliti izručenje Morine Srbiji. Pacoli je pozvao Skoplje da se „ponaša kao i sve druge države u Evropi” i da odbaci „naloge za politička hapšenja koje izdaje Beograd”.

O tome za šta se Timor Morina tačno tereti postoji malo dostupnih podataka osim da je bio pripadnik OVK. Prema navodima iz srpskih državnih organa sumnja se da je počinio zločin protiv civilnog stanovništva, a u Prištini navode samo da je učestvovao u borbama u oblasti Dukađini.

Inače, prema zakonima, o ispunjenosti uslova za izručenje odlučuje sud zemlje u kojoj je osumnjičeni uhapšen. Ako utvrdi da su uslovi ispunjeni, o izručenju odlučuje ministar pravde koji i potpisuje akt o izručenju.

Izvor: RSE, Insajder